Indonesiens præsident om regnskovsrydning: ”Det må stoppes!”

01-12-2014

Indonesiens nytiltrådte præsident, Joko Widodo, kommer med historisk udmelding omkring rydningen af landets regnskove under besøg i landsby på Sumatra.

”Hvis de (palmeoliefirmaerne) virkelig ødelægger vores økosystem på grund af Palmeolieplantage deres monokultur-plantager, så må de afvikles. Det må stoppes! Vi kan ikke tillade, at vores tropiske regnskove forsvinder på grund af monokultur-plantager, som f.eks. oliepalme”. Sådan citeres Indonesiens nye præsident i flere internationale medier. Den overraskende udtalelse lød under et besøg hos en landsby i et særligt udsat hjørne af den indonesiske ø Sumatra. Udover Borneo er øen det eneste sted på kloden, hvor der stadig lever vilde orangutanger.

Afskovning og dræning

Joko Widodo, eller Jokowi som han kaldes i folkemunde, har siddet som præsident i Indonesien siden 20. oktober 2014, og han har allerede under sin valgkamp udvist vilje til reformer. Indbyggerne i landsbyen Sungai Tobor i Riau-provinsen på Sumatra havde inviteret Widodo på besøg, så han med egne øjne kunne se konsekvenserne af afskovningen og dræningen af tørvemoserne. Provinsen Riau er ligesom resten af Sumatra og øen Borneo stærkt plaget af skovbrande, fordi tørvemoseskoven drænes i forbindelse med plantageanlæg og ryddes ved åben ild.

Lokalsamfundet forvalter miljøvenligt

Under besøget deltog præsidenten i landsbyens anlæg af en dæmning, der skal Efter en skovbrandstoppe dræningen af tørvemoseskoven og derved modvirke de altødelæggende og stærkt forurenende skovbrande. ”Tørvemoseskove kan ikke undervurderes. De må og skal beskyttes, fordi de udgør et særligt økosystem”, lød udmeldingen fra Widodo, som ved samme lejlighed lovede at gennemgå palmeolieindustriens tilladelse til at dræne områder som det i Riau. ”Denne dæmning er rigtig god og må gøres permanent. Det er bedst for tørvemosen, hvis den forvaltes af lokalsamfundet (…) Lokalsamfundets forvaltning er almindeligvis miljøvenlig (…) ”, lød beskeden fra landet nye præsident.

RED ORANGUTANGEN HÅBER PÅ REELLE TILTAG

Red Orangutangen støtter landsbyer som Sungai Tobor i at sikre sig ret til at Orangutang forvalte egne områder, bare på Borneo. Marie Sigvardt, der leder projekter i tørvemose-skovområdet Mawas er overrasket og glad for nyheden om Widodo:  ”Udtalelserne er utrolig positive og tilkendegiver en ny politisk vilje til, at tage fat om palmeolieproblematikken”, siger hun, ” Forhåbentlig vil det føre til reelle tiltag, der kan sætte en stopper for den massive omkostning industrien har på skovene og orangutangerne.” 

Indonesien rydder mere regnskov end noget andet land i verden, Congo og Brasilien inklusiv. På grund af de massive skovbrande forbundet med afskovningen er Indonesien én af verdens største udledere af CO2. Studier viser, at 60 % af udledningen stammer fra fældning og dræning af tørvemoseomåder. Joko Widodo repræsenterer Indonesien ved FNs klimaforhandlinger, COP 20, der indledes i Peru i dag.

Hovedkilde: The Guardian 27. november 2014 >>


Twitter

RED ORANGUTANGEN PÅ TWITTER