Palmeoliens betydning for Borneos jungle

02-02-2017

Intet sted i verden optager produktionen af palmeolie mere plads end i Indonesien, og desværre sker det ofte på bekostning af junglen på Borneo og Sumatra, som er orangutangernes sidste levesteder. Oliepalmeplantagerne dækker allerede et areal svarende til to gange Danmarks størrelse i Indonesien, og regeringens plan er, at dette område skal udvides til tre gange Danmarks størrelse inden 2020.

Konsekvenser for Borneos jungle og orangutanger

Desværre gror oliepalmen – den palme hvorfra palmeolien høstes – godt i de samme områder, som på Borneo er dækket af frodig jungle og hjem for tusindvis af sjældne arter. Derfor rydder tømmer- og palmeolieselskaber junglen mere eller mindre lovligt for at gøre plads til oliepalmeplantagerne. Siden 1973 er 40 procent af Borneos jungle blevet ryddet, og størstedelen af denne rydning sker for at gøre plads til landbrugsafgrøder såsom oliepalmer. Red Orangutangen kæmper for at bevare orangutangernes levesteder ved at beskytte eksisterende jungleområder, og vi kæmper for, at lokalbefolkningen får rettigheder til skovområder i stedet for palmeolieselskaberne. Du kan hjælpe med – bliv SOS Borneo partner her >>

Efterspørgslen på palmeolie stiger

Desværre bliver arbejdet ikke gjort lettere af, at efterspørgslen på palmeolie er stigende på verdensplan. Inden 2020 forventes forbruget af palmeolie at stige fra de nuværende 67 mio. tons til 80 mio. tons. Stigningen skyldes, at palmeolien er en af de billigste vegetabilske olier og kan bruges i et væld af produkter såsom færdigretter, kager og shampoo. En tredjedel af alle varer i danske supermarkeder indeholder palmeolie. Læs mere om palmeolien her >>

Palmeolien skal produceres bæredygtigt

Indonesien er verdens største producent af palmeolie og industrien står for mellem 2 til 2,5 procent af landets BNP samtidig med, at palmeolieproduktionen skaber millioner af arbejdspladser i landområderne i Indonesien. Derfor er løsningen ikke at boykotte palmeolieproduktionen, men i stedet  kæmper Red Orangutangen for, at produktionen gøres mere miljøvenlig og ikke forårsager yderligere afskovning. Derfor bakker Red Orangutangen op om RSPO-certificeret palmeolie. RSPO certifikatet er et initiativ til at indføre minimumskrav indenfor palmeolieproduktionen, og selvom initiativet endnu ikke er helt i mål med at sikre standarderne bliver overholdt, er dét det bedste alternativ.

Bliv SOS Borneo partner og vær med til at beskytte og genplante Borneos regnskov her >>

Læs mere om palmeolie her >>


Hvis en voksen orangutang bliver fanget i en skovbrand eller i en oliepalmeplantage, så translokerer vi den med det samme til et regnskovsområde, hvor den kan leve uforstyrret. I 2015 lavede vi 89 af disse translokeringer.


Palmeolien er i mere end en tredjedel af varerne på danske supermarkeders hylder. Læs mere om palmeolien her >>