Ny generation på vej i genudsættelsesområde

02-11-2017

I den centrale del af indonesisk Borneo ligger et smukt regnskovsområde kaldet Bukit Batikap, der cirka er på størrelse med Mors. Siden 2012 har Red Orangutangen, i samarbejde med vores indonesiske partner, genudsat over 150 orangutanger i området, og på den sidste monitoreringstur blev det konstateret, at to af de genudsatte orangutanger var gravide. Dermed er den næste generation af orangutanger godt på vej i et område, hvor de tidligere var uddøde.

Hver gang en lille forældreløs orangutang-unge reddes og bringes til et af rehabiliteringscentrene, er vores forhåbning, at den en dag vil kunne vende tilbage til regnskoven og leve det liv, den oprindeligt var tiltænkt. Siden 2012 er over 300 orangutanger blevet genudsat, efter de har gennemgået et omfattende rehabiliteringsforløb, og 167 af disse er blevet genudsat i Bukit Batikap.

Ny generation på vej

Vi kender allerede til flere orangutangfødsler blandt de genudsatte orangutanger, men det kom alligevel bag på monitoreringsholdet, da de på deres seneste tur spottede hele to genudsatte hun-orangutanger, der var blevet gravide.

Den ene, Ebol, blev genudsat for fem år siden, og hendes radiotransmitter, som alle genudsatte orangutanger får indopereret så vi kan følge dem efter genudsættelsen, var derfor løbet tør for batteri. Monitoreringsholdet havde ikke set hende i flere år, og det var derfor med stor glæde, at de opdagede hende på en af deres rutineture i området. Glæden blev kun større, da det gik op for dem, at hun var gravid. Monitoreringsholdet blev og observerede hende resten af dagen, og hun så ud til at have det godt, og havde ingen problemer med at finde føde oppe i træerne.

Næste dag var monitoreringsholdet på vej hjemad, da de pludseligt spottede en orangutang mere. Det var den genudsatte hun Meklies. Hun viste sig også at være gravid, dog noget længere henne og hun så ud til, at hun muligvis kunne føde en lille orangutang-unge allerede inden juleaften.

Fantastisk nyhed

Disse to opdagelser af gravide orangutanger er særdeles gode nyheder, da de beviser, at de genudsatte orangutanger har et godt liv i regnskoven og at de med tiden kan etablere en ny vild orangutangpopulation i Bukit Batikap.

Du kan hjælpe os med at bevare Borneos orangutang ved at adoptere en forældreløs orangutang og følge den på vej tilbage til regnskoven. Adoptér en orangutang her >>Faktaboks om orangutanger:

Levesteder: Orangutangen lever kun på Sumatra og Borneo, og er den eneste store menneskeabe, der lever udenfor Afrika.

Population: I sommeren 2016 blev Borneos orangutang erklæret kritisk truet af IUCN, da 86 procent af bestanden regnes med at være forsvundet i 2025. I 2017 estimerer IUCN, at der er omkring 100.000 orangutanger på Borneo.

Reproduktion: Orangutangen er det pattedyr i verden med længst tid mellem fødsler – mellem 6 og 8 år går der, inden hunnen bliver gravid igen. Dertil kommer, at ungen også er afhængig af moren i op til 6-8 år.

Alder: En vild orangutang kan blive op til 45 år, men i fangenskab helt op til 60 år.

Fragmenteret: Mange af de tilbageværende orangutangpopulationer er fragmenteret og små, hvilket kan medføre indavl og svagere individer.