Træleoparder og flyvende slanger har hjem i Borneos regnskove

03-03-2016

Verdens tredje største ø er hjem for tusindvis af sjældne arter og det er et globalt ”bio-hotspot”, hvilket betyder, at det er et af de steder i verden, hvor flest arter har hjemme. Desværre trues en del af dem af den ulovlige tømmerhugst og rydningen af skove for oliepalmeplantager, og således også Borneos vartegn – den udryddelsestruede orangutang.

Borneos regnskove er hjemsted for 221 pattedyr, 630 fuglearter og 15.000 plantearter, hvoraf 35 procent af disse ikke kan findes andre steder i verden. Derudover lever der op til 1.000 forskellige insektarter i ét træ. En stor del af arterne findes kun på Borneo, og disse inkluderer bl.a. flyvende slanger, lungeløse frøer, næseaben og orangutangen.

Nye arter opdages stadig

Store dele af Borneo er dækket af ufremkommelig regnskov og derfor afslører nye ekspeditioner til stadighed nye arter, man ikke anede eksisterede. En hollandsk ekspedition fra Naturalis Biodiversity Center fandt i 2012 hele 160 nye arter. De nye arter inkluderede bl.a. opdagelsen af nye sommerfugle, orkidéer og frøer, som denne hornfrø.

I periode 1995 til 2010 har man alene opdaget over 600 nye arter og man estimerer, at man i gennemsnit opdager tre nye arter om måneden. For at finde den senest opdagede nye art, skal man ikke længere tilbage end sidste uge. Her opdagede forskere at den træleopard, som lever på Borneo og Sumatra og er kritisk truede på grund af afskovning, i virkeligheden er to forskellige arter.

Afskovning truer sjældne arter

Desværre er Borneos regnskove udsat for en massiv afskovning, da regnskoven forsvinder til fordel for oliepalmeplantager, landbrug og ulovlig tømmerhugst. I perioden 2000 til 2013 forsvandt et regnskovsareal på størrelse med halvdelen af England, og over de seneste 20 år er 80 procent af orangutangernes levesteder blevet ødelagt.

Derfor er Indonesien også et af de lande med flest udryddelsestruede dyr. Tusindvis af arter er truet i den sydøstasiatiske land og det kommer ind på en lidet flatterende tredjeplads over lande med flest truede dyrearter.

Hjælp os med at beskytte regnskoven

Red Orangutanger arbejder aktivt med at genskabe og beskytte regnskoven på Borneo gennem vores regnskovsprogram SOS Borneo. Det er allerede lykkedes os at få fredet et område på størrelse med Fyn, og vi arbejder aktivt med at inddrage lokalbefolkningen i bæredygtige løsninger som sikrer regnskovenes of dermed de mange dyrearters hjem.

Du kan hjælpe os i kampen for at bevare dyrenes hjem ved at blive SOS Borneo partner. Læs mere her >>Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 200 orangutanger og 92 procent af orangutangerne, der genudsættes, overlever omstillingen fra rehabiliteringscentrene til regnskoven.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>