Pressemeddelelse: Yderst sjælden albino-orangutang reddet

03-05-2017

Muligvis er det verdens eneste albino-orangutang, der blev reddet – og det med hjælp fra den danske organisation Red Orangutangen. Albino-orangutangen blev befriet fra en familie som i et par dage havde holdt den som kæledyr. Orangutangen er netop nu ved at blive undersøgt, inden den sættes ud i et hemmeligt regnskovsområde.

Det er ikke hver dag, man ser en albino-orangutang. Hos mennesker er det en ud hver 40-50.000, der fødes som albino, og hvis det samme gør sig gældende for orangutanger, kan denne muligvis være den eneste albino-orangutang i verden! Det anslås således, at bestanden er på cirka 50.000 og i sommer blev Borneos orangutang erklæret kritisk truet af IUCN på grund af skovrydning.

”Vi har ingen viden om tidligere opdagede albino-orangutanger, og det er helt sikkert den første albino-orangutang, som vi har været med til at redde” 

fortæller Red Orangutangens direktør Claus Staunstrup Nilsson. Den danske organisation støtter gennem deres indonesiske partner, BOS Foundation, arbejdet med at redde nødstedte orangutanger, og Red Orangutangen er den største donor til verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger. Det center, hvor orangutangen netop nu er ved at få hjælp.

Albino-orangutang blev holdt som kæledyr

Det var et tip i lørdags fra Politimesteren i provinsen Kapua, beliggende i den centrale del af Borneo, der varskoede rehabiliteringscenterets redningshold om en albino-orangutang, der blev holdt fanget i et bur af lokale. Redningsholdet tog straks ud og befriede den, mens ejeren af buret forklarede, at han for et par dage siden havde fundet den i et ryddet skovområde.

”Redningsholdet bliver desværre ofte tilkaldt for at hjælpe nødstedte orangutanger, da de er populære som kæledyr, selvom det er ulovligt. Heldigvis kan vi som regel hjælpe orangutangerne tilbage til naturen” forklarer Claus Staunstrup Nilsson fra Red Orangutangen.

Vil blive genudsat et hemmeligt sted i beskyttet regnskov

Orangutangen blev straks taget med tilbage på centeret, hvor der vil blive lavet en række tests for at sikre os, at orangutangen er ved godt helbred og ikke har lidt skade af tilfangetagelsen. Indtil videre viser de første test, at hun har det godt, men de vil også afsløre, om hun er en albino-orangutang eller blot har lysere hår, øjne og hudfarve, end almindelige orangutanger.

På grund af den korte tid i fangenskab opfører hun-orangutangen sig stadig som en vild orangutang, og der er stor sandsynlighed for, at hun vil blive genudsat, hvis dyrlægetjekket viser, at det er forsvarligt at genudsætte den. Genudsættelsen vil ske ved at flytte den til et beskyttet regnskovsområde, der vil blive holdt hemmeligt.

”For at sikre os, at den ikke bliver fanget som kæledyr igen, vil den blive genudsat i et beskyttet regnskovsområde, hvis nærmere placering vil blive holdt hemmeligt” fortæller Claus Staunstrup Nilsson fra Red Orangutangen.

KONTAKTINFORMATION

For yderligere information eller opklarende spørgsmål, kontakt kommunikationsansvarlig Bue Heckmann på tlf: 29 87 38 81 eller bbh@savetheorangutan.org

Du kan hjælpe med at redde den kritisk truede orangutang ved at adoptere en orangutang, og følge dens vej tilbage til regnskoven. Adoptér en orangutang her >>Faktaboks om orangutanger:

Levesteder: Orangutangen lever kun på Sumatra og Borneo, og er den eneste af de store menneskeaber, der lever udenfor Afrika.

Population: I 2016 blev Borneos orangutang erklæret kritisk truet af IUCN, da bestanden forventes at være reduceret med 86% i perioden 1973 til 2025.

Reproduktion: Orangutangen er det pattedyr i verden med længst tid mellem fødsler – mellem 6 og 8 år går der, inden hunnen bliver gravid igen. Dertil kommer, at ungen også er afhængig af moren i op til 6-8 år.

Alder: En vild orangutang kan blive op til 45 år, men i fangenskab helt op til 60 år.

Fragmenteret: Mange af de tilbageværende orangutangpopulationer er fragmenteret og små, hvilket kan medføre indavl og svagere individer.Vidste du, at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 300 orangutanger og den efterfølgende monitorering viser, at orangutangerne klarer sig ligeså godt i regnskoven som deres vilde slægtninge.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>