Bortsmuglet orangutang vender endelig hjem

04-10-2017

Den 3-årige orangutang-han, Taymur, som vores indonesiske samarbejdspartner fik udleveret fra Kuwait i april i år, er, efter endt karantæne, endelig ankommet til rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng. Her kan han nu, i trygge og læringsrige omgivelser, begynde sin rejse tilbage til den vilde regnskov.  

Taymur, har siden sin tilbagevenden til Indonesien været i karantæne i Taman Safari i Bogor på Java, hvor han er blevet grundigt helbredstjekket og DNA testet, for at bestemme hvor på Borneo han oprindeligt kom fra. Han er ved godt helbred og DNA testen viste, at han tilhører underarten ”Pongo pygmaeus wurmbii”, som hører til på Central Kalimantan, og derfor blev det besluttet, at hans rehabilitering skal foregå på Nyaru Menteng centeret.

Reddet fra et liv i fangenskab

Taymur blev taget fra sin mor, da han var meget lille, bedøvet og herefter illegalt smuglet fra Indonesien til Kuwait, hvor han formodentlig var tiltænkt et liv i underholdningsbranchen eller som kæledyr. Heldigvis blev han opdaget og bragt tilbage til Indonesien, hvor han efter 4 måneders karantæne nu endelig er tilbage på Borneo. Men, det er en voldsom rejse for en kun 3-årig orangutang - vildtlevende orangutang-unger i den alder er stadig utroligt afhængige af deres mor. Derfor har Taymur under hele turen hjem, først fra Kuwait til Java og senest på turen fra Java til Nyaru Menteng, der i alt tog 12 timer, været ledsaget af både en passer og en dyrlæge, der undervejs har givet ham tryghed, pasning og pleje.

Nu er Taymur hjemme

I sidste uge ankom Taymur endelig til sit nye hjem, rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng, hvor han er flyttet ind i karantæne-afdelingen af det helt nye baby-hus sammen med en anden lille reddet orangutang, Josh. Taymur er så småt begyndt at føle sig tryg i de nye rammer og ved sin nye legekammerat. Han bruger megen tid på at klatre, og er allerede blevet ret god til det. I løbet af de næste cirka syv år vil han gennemgå Nyaru Mentengs rehabiliteringsproces og en dag være klar til at klare sig selv som vild orangutang i regnskoven. 

Over 14 000 danskere og svenskere støtter driften af Nyaru Menteng, der er verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger. Her trænes forældreløse orangutang-unger, som er blevet reddet på den ene eller anden måde, til de er klar til at blive genudsat. Hvis træningen går godt, tager det cirka syv år inden de kan genudsættes i Borneos regnskov. Siden 2012 har Red Orangutangen rehabiliteret og genudsat over 300 orangutanger i samarbejde med vores indonesiske partner, og vi er pt. i gang med at oplære cirka 500 orangutanger til at kunne klare livet i Borneos regnskov. Du kan læse mere om rehabiliteringsprocessen på Nyaru Menteng her >>

Taymurs historie står desværre ikke alene

I løbet af de sidste to år er syv smuglede orangutanger hentet tilbage til Indonesien. Udover Taymur, hvis redning du kan læse mere om her, er blandt andet også Moza og Puspa reddet fra et liv i fangenskab i udlandet - historien om deres redning og hjemkomst kan du læse her >> 

Selvom vi er blevet bedre til at opdage og fange smuglerne, er det dog stadig meget få af de illegalt handlede orangutanger, der opdages og reddes. Den illegale internationale handel med vilde dyr anslås til at omsætte mellem 50 og 150 milliarder dollars om året (UNEP 2014), og FN estimerer, at der årligt handles omkring 3 000 menneskeaber illegalt – en stor del af disse er orangutanger fra Borneo, som enten holdes som kæledyr eller bruges i underholdningsindustrien. Illegal handel med vilde dyr er, udover af være verdens fjerde største kriminalitet, også den tredje største trussel mod orangutangens overlevelse. 

De fleste orangutanger, som sælges på det illegale marked, er blevet fanget efter at deres mor først er blevet slået ihjel. Præcis som menneskebørn er orangutang-unger ikke i stand til at klare sig uden deres mor.

Du kan hjælpe med at redde den udryddelsestruede orangutang ved symbolsk at adoptere en forældreløs orangutang og følge den på dens vej tilbage til regnskoven her >>


Nyaru Mentengs redningshold

På verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger – Nyaru Menteng – er der tilknyttet et redningshold som flere gange om måneden tager ud og hjælper nødstedte orangutanger. Holdet består af fangere, læger og personer med lokal myndighed. Oftest bliver de kaldt ud for at hente orangutanger, der bliver holdt som kæledyr eller som vandrer hvileløst rundt i ryddede skovområder. Desværre er der stadigvæk mange lokale der ikke ved, at det er ulovligt at holde orangutanger som kæledyr, og derfor er informationsspredning også en vigtig del af redningsholdets arbejde. Læs mere om redningsholdet her >>


Vidste du, at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 300 orangutanger, og de rehabiliterede orangutanger klarer sig lige så godt i regnskoven som deres vilde venner.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>