Konsekvenser af efterårets voldsomme El Niño brande

05-07-2016

Sidste års historisk voldsomme brande havde ødelæggende konsekvenser for orangutangerne og regnskoven på Borneo. Vejrfænomenet El Niño hærgede Indonesien og med over 125.000 brande gik et regnskovsareal på størrelse med halvdelen af Danmark op i røg og udledte 46 gange Danmarks årlige Co2-udledning.

Hvis du besøgte Sydøstasien i efteråret 2015, ville du ikke have undgået at bemærke den store mængde af røgpartikler i luften. Nogle steder medførte den lave sigtbarhed, at man ikke engang kunne se folk på den anden side af gaden. Derfor blev skoler og arrangementer aflyst over hele Sydøstasien, men alligevel mistede 19 personer livet, flere end 500.000 fik vejrtræningsproblemer, og 40 millioner mennesker blev påvirket af luftforureningen, som blev målt af WHO til at være 10 gange højere end det kritiske niveau for mennesker. Årsagen til denne katastrofe var voldsomme brande i den Indonesiske regnskov, hjemsted for den truede orangutang.

El Niño fænomenet

I efteråret 2015 var den Indonesiske regnskov særlig sårbar overfor brande grundet vejrfænomenet  El Niño. El Niño finder sted hver andet til sjette år, når varmt overfladehavvand ved den Sydamerikanske kyst stopper sin hidtidige færd mod Australien og Sydøstasien, og forbliver ud for den Sydamerikanske kyst. En konsekvens af dette er, at Sydamerika får den regnmængde som normalt tilfalder Sydøstasien, hvilket skaber tørke i Indonesien og oversvømmelser i Sydamerika. Det vurderes, at flere end 125.000 brande spredte sig på tværs af Indonesien sidste efterår, og disse brande udledte nogle dage en større mængde CO2 end hele USA. Totalt set udledte de mange brande 1,75 milliarder tons CO2, hvilket svarer til 46 gange Danmarks årlige CO2 udledning (Global Carbon Atlas, 2015). 

Tab af orangutanger

Afbrænding af Indonesiens regnskov har global betydning, både indirekte gennem en forværring af klimaforandringerne, og direkte gennem en degradering af et af de områder i verden med højest biodiversitet. Indonesien er hjemsted for mere end 300.000 dyrearter, og repræsenterer mere end 17 procent af verdens dyreliv (selvom Indonesien kun omfatter 1,3 procent af verdens samlede landareal). Én af disse dyrearter er den eneste menneskeabe, som findes udenfor Afrika: den truede orangutang. Orangutangens regnskovshjem forsvinder med stor hast, og i løbet af de sidste 20 år har orangutangen mistet 80 procent of dens levesteder. 

Flere end 3.000 orangutanger mister hvert år livet pga. tab af levesteder og afskovning, hvilket gør bestanden særlig sårbar overfor skovbrande. Efter den hidtil værste El Niño i 1997-98 vurderes det, at 1/3 af orangutangbestanden døde. Hvor mange orangutanger vi mistede i skovbrandene sidste efterår vides endnu ikke, men vores lokale partner, BOS Foundation, arbejdede dag og nat for at redde orangutangerne fra de livstruende skovbrande, og tæt på 100 brandpåvirkede orangutanger blev flyttet til mere sikre områder. 

Hvordan kan du hjælpe?

Red Orangutangen udsendte lokale brandpatruljer mens skovbrandene hærgede i efteråret 2015, og fortsætter vores arbejde med at redde orangutanger, som har mistet deres levegrundlag pga. skovbrandene. Derudover arbejder vi også med at sikre orangutangens hjem, på den lange bane, ved at genopbygge og genplante ødelagte regnskovsområder. Hjælp os med at genetablere orangutangernes hjem, og læs mere om regnskovsprogrammet SOS Borneo her >>

Du kan også blive SOS Borneo partner og genplante regnskoven her >>

Skrevet af: Maja Rosendahl Rosenmark


Fakta om 2015 El Niño:

Antal skovbrande: Cirka 127.000

Regnskov nedbrændt: 2.000.000 mio. hektar i Indonesien

Dødsfald: 19 mennesker

Tilfælde af konstaterede vejrtrækningsproblemer: ca. 500.000

Påvirkede mennesker: 69 millioner

CO2-udledning: ca. 1.75 milliarder tons

Samfundsøkonomiske udgifter: Over 100 milliarder dollars ifølge VerdensbankenHvis en voksen orangutang bliver fanget i en skovbrand eller i en oliepalmeplantage, så translokerer vi den med det samme til et regnskovsområde, hvor den kan leve uforstyrret. I 2015 lavede vi 89 af disse translokeringer.