Mission frihed

06-03-2015

I sidste uge blev orangutanger fra Nyaru Menteng  transporteret med bil og båd igennem et uvejsomt terræn til deres nye hjem i regnskoven.

Der er en to-dages rejse mellem Nyaru Menteng og skovområdet Bukit Batikap, hvor centrets orangutanger bliver sat ud. Bukit Batikap er meget svært at komme til. Det er en fordel, når man gerne vil give orangutanger et nyt hjem, hvor de kan Bukit Batikap være i fred. Men det er udfordrende, når man skal flytte dem dertil.

Første gang med bil og båd

Rehabiliteringscentret Nyaru Menteng er banebrydende. Det er første gang i verdenshistorien, at et så stort genudsætningsprogram som centrets finder sted. Det betyder også, at proceduren hele tiden udvikler sig. Ved de ni tidligere genudsætninger er orangutangerne blevet transporteret med fly og helikopter til skovområdet. Ved denne tiende genudsætning blev fem orangutanger for første gang transporteret med bil og båd. 

Maha var den første

Fem orangutanger blev i vinter udvalgt til genudsætning. For at være sikre på, at Maha den nye transportmetode var hensigtsmæssig foretog centret i første omgang turen med den ene af orangutangerne, den 10 år gamle han Maha. Maha klarede turen fint og fandt sig straks til rette i sit nye tropiske regnskovshjem. Derefter kunne centret fortsætte proceduren. 

Bure med blade og snacks

Den 24. februar begyndte de resterende fire orangutanger, Mentos, Jatihan, Transportburene fores med blade Dewi og Compost, deres rejse mod Bukit Batikap. Orangutangerne havde fået lidt at sove på, og deres bure var fyldt med blade og snacks, så rejsen kunne blive så behagelig som muligt. En dyrlæge så til dem en gang i timen. Fire firhjulstrækkere prydet med indonesiske flag kørte den 11 timer lange tur til byen Puruk Cahu. 

Båd, bil og båd igen

I Puruk Cahu fortsatte turen med båd tog en endnu en tur med bil hen til en lejr, hvor både orangutanger og mennesker kunne hvile for natten. Næste morgen

var det til søs igen. Orangutanger og genudsætningshold foretog en fire timer lang tur mod strømmen på Joloi-floden op igennem regnskoven til den lejr, som centrets personale bor i. Lejren Totat Jalu Joloi-floden huser 14 medarbejdere, der holder øje med, hvordan de genudsatte orangutanger trives. 

Hvile i akklimatiseringsbure

Holdet ankom til Totat Jalu ved middagstid den 26. februar. Orangutangerne blev hurtigt flyttet fra transportbure til akklimatiseringsbure. Alle havde det godt. I Akklimatiseringsbur akklimatiseringsburene kunne orangutangerne hvile sig ovenpå rejsen og samle kræfter til den endelige genudsætning. Dyrægerne holdt øje med orangutangerne hele den følgende dag, og det blev besluttet, at de skulle genudsættes morgenen efter.

Næsten fri Selve genudsætningen

Den 28. om morgenen begyndte selve genudsætningen. Orangutangerne blev ført med en lille langbåd til hver deres genudsætningssted 20-30 meter fra hinanden. Både Mentos, Dewi, Jatihan og Compost holdt sig ikke tilbage men forsvandt hurtigt op i træerne. Efter at have været i menneskelig varetægt i størstedelen af deres liv er de nu endelig tilbage i naturen, hvor de hører til. Fri!

Læs mere om Maha, Mentos, Dewi, Compost og Jatihan >>

Læs mere om genudsætning >>

Sådan kan du hjælpe orangutanger tilbage til naturen >>

Nyaru Menteng har genudsat orangutanger siden februar 2012. 

I alt er 136 orangutanger blevet genudsat i det 135 km2 store regnskovsområde Bukit Batikap.


Twitter

RED ORANGUTANGEN PÅ TWITTER