Verdens mest succesfulde genudsættelsesprogram

06-06-2016

Siden 2012 har Red Orangutangen været med til at genudsætte over 200 orangutanger, og danskerne finansierer dermed det største rehabiliteringsprogram for menneskeaber i hele verden. Og vores arbejde virker. Over 90 procent af de rehabiliterede orangutanger klarer omstillingen til livet i regnskoven, hvilket er den højeste overlevelsesrate for genudsatte menneskeaber i verden.

Det er ofte en lang proces at rehabilitere en nødstedt orangutangunge. Nogle gange kan det tage mere end otte år, inden de er klar til at blive genudsat. Men også i naturen er det en lang proces, da ungen er afhængig af moren indtil den er mellem seks og otte år. Med et så langt læringsforløb, er det fantastisk at se, at de orangutanger, som har været gennem et rehabiliteringsforløb på Nyaru Menteng, også klarer den efterfølgende. Siden 2012 har vi genudsat 212 orangutanger og vores efterfølgende monitorering af de genudsatte orangutanger viser, at op til 92 procent af disse klarer omstillingen. Det er den samme overlevelsesrater som er blandt vilde orangutanger i Borneos regnskove.

Læs mere om genudsættelsen af orangutang nummer 200 her >>

Det er en enestående bedrift og ingen andre genudsættelsesprogrammer for menneskeaber kan fremvise samme succesrate. En stor del af æren kan gives til det rehabiliteringsprogram som Lone Dröscher-Nielsen har udviklet  på baggrund af hendes livslange kærlighed til arbejdet med orangutangerne.

Du kan læse alle navnene på de genudsatte orangutanger her >>

Her kan du læse om de forskellige faser som orangutanger gennemgår på Nyaru Menteng;

Ankomst:

Orangutanger, som ankommer til Nyaru Menteng, er oftest orangutangbabyer, der under tragiske omstændigheder har mistet deres mor. I naturen er de – ligesom menneskebabyer - dybt afhængige af moren i op til otte år, og derfor kræver det en ekstraordinær indsats af centerets personale for at få dem til at føle sig trykke og udvikle sig naturligt. En dyrlæge laver også en undersøgelse af orangutangen for at sikre, at den er sund og rask og ikke bærer smitsomme sygdomme.

Læs mere om Mang Sunen, som ankom i april her >>

Vuggestuen

I vuggestuen får de tilknyttet deres personlige babysitter, hvis eneste ansvar er at passe på dem og give dem tryghed. Babyerne sover i vasktøjskurve og tages hver dag ud i et afgrænset naturområde, hvor de påbegynder at udvikle deres motoriske færdigheder, under babysitternes opmærksomme pleje.

Skovbørnehaven

Når de bliver ældre end to år, rykkes de op i skovbørnehaven, hvor op til 100 orangutanger opholder sig i forskellige grupper. Deres daglige mælk suppleres med udskåren frugt, og de føres dagligt ud i et vildt naturområde. Her påbegynder de deres redebygning og den meste indlæring sker ved at efterabe de større orangutanger i gruppen.

Skovskolen

I Skovskolen bliver maden ikke længere skåret ud, og de skal gradvis lære at blive mere selvstændige. Derfor erstattes babysitterne også med teknikere, der i højere grad kan betragtes som lærere end surrogatmødre. Orangutangerne udforsker skovområdet alene og det er her, at de lærer at finde deres egen mad, bygge reder, klatre i høje træer og afkode faresignaler. Når alle disse ting er lært, er de klar til at komme på ø-universitetet.

Ø-universitetet

Der er tre forskellige øer, hvor orangutangerne lever næsten uden menneskelig kontakt. Her skal de finde størstedelen af deres egen mad selv, da de kun modtager et supplement af frugter hen mod aftenen. Orangutangerne skal minimum vise, at de kan klare sig i en tørke og regnperiode, inden de genudsættes i den vilde regnskov.

Genudsættelse

Inden orangutangerne genudsættes, tages de ind på centeret, hvor de tjekkes og får nye vacciner. Når sundhedspersonalet er sikre på, at orangutangen er sund og rask, transporteres de via helikopter og både ud til et egnet regnskovsområde, der ofte er svært tilgængeligt og hvor orangutangerne er sikre. Siden 2012 er 195 orangutanger blevet genudsat.


Hvis en voksen orangutang bliver fanget i en skovbrand eller i en oliepalmeplantage, så translokerer vi den med det samme til et regnskovsområde, hvor den kan leve uforstyrret. I 2015 lavede vi 89 af disse translokeringer.