Otte orangutanger genudsat

07-10-2016

Det er med stor glæde, at vi med danskernes hjælp kan genudsætte otte orangutanger yderligere i år. Dermed er vi oppe på at have genudsat 230 orangutanger siden 2012, som alle kan nyde livet i regnskoven takket været vores hjælp.

I august genudsatte vi 10 orangutanger i samarbejde med vores indonesiske partner, BOS Foundation. De er genudsat i et nyt genudsættelsesområde kaldet Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark, og nu får de selskab af yderligere otte orangutanger. De er alle sammen velvoksne orangutanger, der har været gennem et rehabiliteringsforløb på Nyaru Menteng. De er nu klar til at vende tilbage til der, hvor de hører hjemme – Borneos regnskov.

De genudsatte orangutanger består af fem hunner og tre hanner. Navnene på de otte genudsatte orangutanger er Usro, Sincan, Kumba, Anggi, Ijum, Pluto, Ibut og Gurita. Nedenfor er der en kort beskrivelse af Kumba og Plutos ankomst- og udvikling på Nyaru Menteng.

Pluto

Pluto var kun 2.5 år, da han ankom til Nyaru Menteng den 29. december 2002. Han blev befriet af redningsholdet, efter at være blevet holdt som kæledyr i næsten to år. Han var særdeles undervægtig, havde flere sår på sin krop fra fangenskabet, hvor han også havde mistet det meste af sin hårpragt.

Heldigvis kunne centerets omsorgsfulde personale redde ham, men det tog hele fem år, inden han var rask nok til at komme i Skovskolen sammen med de andre orangutanger. Han fuldførte Skovskolen og kom ud på øen Bangamat i starten af 2015 og her klarede han det så godt, at han overbeviste teknikerne om, at han allerede nu er klar til at blive genudsat. Han er i dag 14 år, vejer 60 kilo og er i god form. Du har kæmpet hårdt for det Pluto, og du fortjener friheden i Borneos regnskove!

Kumba

Den 24. august 2007 ankom Kumba til Nyaru Menteng, efter at centerets redningshold havde fundet en ensom og forladt orangutang i den centrale del af Borneo. Redningsholdet var blevet tippet om en orangutangunge, der vandrede hvileløst rundt i udkanten af en oliepalmeplantage. Selvom vi ikke ved det med sikkerhed, så er der stor sandsynlighed for, at hans mor er blevet skudt af nogle af arbejderne i plantagen.

Da han ankom til centeret, gennemgik han straks et grundigt lægetjek der fastslog, at han var omkring 4.5 år gammel og var lidt underernæret, da han kun vejede otte kilo. Heldigvis fejlede han ikke andre ting, og efter en overstået karantæneperiode blev han en del af Nyaru Mentengs rehabiliteringsprogram.

Den 9. november 2014 blev han sat ud på Kaja-øen, hvor orangutangerne lever næsten uden menneskelig kontakt, så vi kan se, om de er klar til at blive genudsat. Han var en enspænder, men da han var god til at finde sin egen føde og klare sig i regnskoven, er han nu som 14-årig blevet genudsat. Nyd friheden Kumba!

Med genudsættelsen af disse otte orangutanger er vi godt på vej mod målet om at runde 250 genudsættelser inden udgangen af 2016.

Læs mere om genudsættelsen af 10 orangutanger i august her >>

Adoptér en orangutang og følg den tilbage til livet i regnskoven her >>


Hvis en voksen orangutang bliver fanget i en skovbrand eller i en oliepalmeplantage, så translokerer vi den med det samme til et regnskovsområde, hvor den kan leve uforstyrret. I 2015 lavede vi 89 af disse translokeringer.