Smuglet orangutang-unge vender hjem fra Kuwait

08-06-2017

En blot to-årig orangutang er blevet fløjet hjem til Indonesien, efter at være blevet smuglet til Kuwait, hvor den formentligt var tiltænkt et liv i underholdningsbranchen eller som kæledyr. Nærmere undersøgelser vil vise, hvor præcist orangutangen er fra, og om den skal blive en del af Nyaru Mentengs rehabiliteringsprogram.

Over de sidste par måneder har vores indonesiske samarbejdsorganisation, BOS Foundation, arbejdet hårdt på at få overleveret en orangutang, der er blevet smuglet ulovligt til Kuwait. I slutningen af april lykkedes det at flyve den blot to-årige hanorangutang til Indonesien. Heldigvis klarede ungen den 30 timer lange flyvetur flot, men for en sikkerhedsskyld havde ungen undervejs selskab af en dyrlæge, der passede og plejede den under rejsen.

Nærmere undersøgelser vil afsløre, hvor den er fra

Ved ankomsten blev den straks transporteret til Taman Safari Indonesia, hvor den fik navnet Taymur og vil opholde sig, indtil den har overstået karantæneperioden som påkræves alle vilde dyr, der skal tilbageføres til naturen. Imens karantænen overstås vil Taymur undergå en DNA-test, så vi præcist kan fastslå, hvorfra den oprindeligt kommer. Hvis det er fra den centrale del af Borneo, vil den efter karantæneperioden blive en del af Nyaru Mentengs rehabiliteringsprogram.

Desværre ikke den første smuglede orangutang

I 2015 måtte vi også hjælpe to orangutang-unger tilbage til Indonesien, efter de var blevet opdaget i Kuwaits lufthavn. Læs hele historien her >>

Lignende forsøg opdages desværre regelmæssigt, og det er svært at sætte tal på, hvor mange smuglingsforsøg, der laves årligt. Den illegale internationale handel med dyr estimeres til at omsætte for mellem 50 og 150 milliarder amerikanske dollars årligt (UNEP 2014).

I alt estimerer FN, at cirka 3.000 menneskeaber bliver ulovligt handlet hvert år, og af disse er en stor del orangutanger fra Borneo. De smuglede orangutanger holdes ofte som husdyr eller udnyttes til underholdning.

Hjælp os med at redde nødstedte orangutang-unger. Adoptér en orangutang her >>


Faktaboks om orangutanger:

Levesteder: Orangutangen lever kun på Sumatra og Borneo, og er den eneste menneskeabe, der lever udenfor Afrika.

Population: Seneste estimat fra 2004 siger 55.000 – det forventes dog at være meget lavere i dag.

Reproduktion: Orangutangen er det pattedyr i verden med længst tid mellem fødsler – mellem 6 og 8 år går der, inden hunnen bliver gravid igen. Dertil kommer, at ungen også er afhængig af moren i op til 6-8 år.

Alder: En vild orangutang kan blive op til 45 år, men i fangenskab helt op til 60 år.

Fragmenteret: Mange af de tilbageværende orangutangpopulationer er fragmenteret og små, hvilket kan medføre indavl og svagere individer.Vidste du, at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 270 orangutanger, og de genudsatte orangutanger klarer sig efterfølgende ligeså godt som deres vilde slægtninge.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>