Fra cirkus til regnskov

11-08-2014

Orangutangerne Wanna og Sukamara gik på to ben ligesom mennesker, da de flyttede ind på Nyaru Menteng. Cirkusliv i Thailand havde ødelagt deres naturlige orangutangadfærd. En lang rehabiliteringsproces har gjort de to hunorangutanger i stand til at leve i træerne på centrets beskyttede øer. Måske har de stadig en chance for et vildt liv i naturen.

I 2006 blev 48 orangutanger reddet fra cirkusliv i Thailand og sendt hjem til Borneo. Det var én af historiens største menneskeabe-redningsaktioner, og det krævede flere års forhandlinger at komme så langt. Wanna og Sukamara er to af de orangutanger, der startede deres liv på denne stormfulde måde.

Velkomst og rehabilitering

Udleveringen fra Thailand til Indonesien foregik under stor medieinteresse. Den indonesiske præsidents kone tog imod, da orangutangerne landede i byen Palangkaraya og blev transporteret til rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Efter en periode i karantæne begyndte en lang og sej rehabiliteringsproces, der skulle gøre dem i stand til at leve som vilde dyr efter mange år i menneskehænder.

Dresserede og slemt tilredt

Det er en stor udfordring at gøre cirkusdyr vilde igen. Orangutangerne fra Thailand var dresserede og havde mistet deres evne til at overleve i naturen på egen hånd. Nogle var værre tilredt end andre. Flere orangutanger led af sygdomme, som mennesker havde smittet dem med, andre havde skadede kropsdele.

Fremskridt for Wanna og Sukamara

Heldigvis skete der hurtigt store fremskridt for flere af de tidligere cirkusaber. Wanna og Sukamara var to af dem, der klarede sig godt i skovskolen og lærte at klatre, bygge reder og genkende naturlige fjender. I 2007 blev Sukamara mor til Kaban, og i forsommeren blev de to sammen sat ud på Nyaru Mentengs beskyttede ø, Palas. Også Wanna har netop fået chancen for at afprøve sin evner for at overleve i naturen på den beskyttede ø, Kaja.

Chance for et vildt liv

Wanna og Sukamara skal nu bo på de beskyttede øer i minimum et år. Herefter vurderer Nyaru Mentengs eksperter, om de to orangutanger og deres venner kan genudsættes i ægte, vild regnskov og dermed få muligheden for det orangutangliv, som cirkuslivet frarøvede dem som unger.

Det er stadig en god forretning at fjerne orangutangunger fra naturen og sælge dem som kæle- eller underholdningsdyr. Orangutanger er dog truede og hører hjemme i naturen, hvor de kan føre deres art videre. Læs mere om handelen med mennesker aber her. 

Vil du vide mère om den illegale handel med menneskeaber? Læs her


Twitter

RED ORANGUTANGEN PÅ TWITTER