Lille orangutangunge reddet fra trist skæbne

12-02-2016

En 1.5 år gammel orangutang blev i sidste uge reddet fra en oliepalmeplantage, hvor den var lænket til en dør. Red Orangutangen støtter redningsarbejdet og desværre er historien ”et typisk eksempel på de orangutanger vi modtager på vores rehabiliteringscenter” fortæller Red Orangutangens direktør Claus Staunstrup Nilsson.

En efterfølgende undersøgelse fastslog, at orangutangungen var blevet holdt fanget i et halvt års tid af arbejderne på oliepalmeplantagen og at den var forslået og underernæret. Plantagearbejderne har højst sandsynligt dræbt moren under tilfangetagelsen, da en orangutangmor aldrig vil efterlade sin unge.

”Vi ser desværre ofte, at orangutangunger bliver tilfangetaget på oliepalmeplantager og holdt som kæledyr – selvom det er yderst skadeligt for orangutangen” fortæller Red Orangutangens direktør Claus Staunstrup Nilsson.

Klamrede sig til dyrlægen

Verdens største rehabiliteringscenter Nyaru Menteng – stiftet af danskeren Lone Dröscher-Nielsen i 1999 og med Red Orangutangen som største donor – har et redningshold, der rykker ud for at redde nødstedte orangutanger.

En lokal tippede redningsholdet om den tilfangetagne orangutang, hvorefter redningsholdet omgående tog ud til oliepalmeplantagen. Her fandt de orangutangungen lænket til en dør i et skur, der opbevarede kemikalier. Da redningsholdet havde fjernet kæderne fra den, klamrede den sig til holdets dyrlæge og ville ikke give slip i flere timer.

”En orangutangunge er dybt afhængig af sin mor de første 6-8 år af dens liv, men med masser af kærlighed og trygge omgivelser på vores center, vil den en dag kunne vende tilbage til regnskoven” udtaler Claus Staunstrup Nilsson.

Orangutangungen er i bedring og har fået navnet Kejora. Den bliver nu passet på Nyaru Menteng sammen med ca. 500 orangutanger, der også er blevet reddet fra lignende skæbner. Desværre er der snart ikke plads til flere orangutanger, da flere og flere orangutanger mister deres regnskovshjem på grund af afskovning.

Vi er indirekte skyld i orangutangernes lidelser

80 procent af orangutangernes levesteder – Borneos regnskov – er forsvundet over de sidste 20 år. I perioden 2000 – 2013 blev et urørt regnskovsområde svarende til halvdelen af England ryddet på Borneo. Den største årsag til afskovningen er oliepalmeplantager, der leverer palmeolien som bruges i en tredjedel af vores supermarkeders produkter.

”Orangutangernes hjem forsvinder med alarmerende hastighed på grund af vestens forbrug af palmeolie, og det går udover den udryddelsestruede orangutang” fortæller Claus Staunstrup Nilsson.

Borneos orangutang er på IUCN’s liste over udryddelsestruede dyrearter og det estimeres, at 80-90% af orangutangpopulation er forsvundet i løbet af de sidste 100 år.

Du kan læse mere om Red Orangutangens arbejde med at rehabilitere orangutangerne her >>

Eller læse mere om, hvordan du kan støtte vores arbejde her >>Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 200 orangutanger og af disse har 92 procent af orangutangerne overlevet omstillingen fra rehabiliteringscentrene til regnskoven.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>