WILHELM BLOGGER FRA BRONEO #2

13-08-2014

Svenske Wilhelm har boet på forskningscentret Tuanan midt i regnskoven Borneo siden april 2014. Herunder fortæller han om sit arbejde tæt på de vilde orangutanger.

På Borneo, smygende mig efter orangutanger i sumpskoven. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men sandt er det. Jeg har været her i mere end tre måneder. To timer fra nærmeste bilvej, bevæger jeg mig mod strømmen langs floden Kapuas, hvor forskningsstationen ligger. Intet sted på Borneo findes der flere orangutager end netop her, ved Tuanan forskningscentret.

100 % luftfugtighed

Med en luftfugtihhed på næsten 100 % er dette myggenes mekka. Du sveder, selv når du hviler og efter en dag i skoven kan du vride din skjorte, som havde du lige taget den op af et fyldt badekar. Et koldt bad har aldrig været så værdsat som efter 14 timers arbejde i regnskoven. 

Kontakt med orangutanger

Mit arbejde med at observere orangutanger indebærer helt automatisk, at jeg kommer tæt på dem. Jeg får kontakt og bliver berørt. Orangutangerne kigger nysgerrigt imellem de blomstrende grene og hannerne brøler deres kald udover trækronerne. Vildsvin, bjørne og skildpadder gemmer sig i buskadserne nedenunder. 

Stærkt truede dyr

Orangutanger er stærkt truede dyr, hvilket måske gør det endnu sværere at holde tankerne fra dem. Når jeg ved, at de med stor sandsynlighed kommer til at lide en grum og unaturlig død. At deres skov bliver fældet, og de risikerer en machete i ryggen. Det lyder måske overdramatisk, men for nogle århundreder siden fandtes der 250.000 orangutanger, og i dag er der mindre end 50.000 tilbage. Vi kan vel alle forestille os, hvordan det kommer til at se om ud om endnu et par århundreder. 

Livet med orangutangerne

Men oplevelserne i regnskoven har været positive. De øjeblikke, hvor jeg har været orangutangerne helt nær, vil jeg tage med mig herfra. Når de ser én melankolsk ind i øjnene, når de klatrer med over 100 kg tunge træstokke for at fange termitter, og når ungerne leger med hinanden. Livet med orangutangerne. Og jeg har stadig 50 dage tilbage herude i junglen. 

Wilhelm Osterman læser biologi på universitet i Uppsala nord for Stockholm. Dyr, miljø og naturrejser er hans store passion. Forskningsstationen, Tuanan, ligger midt inde i tørvemoseskoven - et eldorado for biologer, der vil opleve orangutanger i deres naturlige miljø. Besøg Wilhelms blog The Biotrotter, hvis du vil læse mere og se de fantastiske billeder af dyrelivet i regnskoven.


Twitter

RED ORANGUTANGEN PÅ TWITTER