Nye beboere på Nyaru Menteng

16-09-2014

På bare to måneder henover sommeren modtog rehabiliteringscentret Nyaru Menteng fem nye orangutanger. Hver især har de en gribende og trist historie bag sig. Alle fem har mistet deres mor og deres hjem i regnskoven. Alle fem har fået en ny chance på centret.

Rehabiliteringscentret Nyaru Menteng tager imod orangutanger fra det område på Borneo, der hedder Central Kalimantan. Central Kalimantan har oprindeligt haft en stor population af orangutanger, men området er også et af de steder på Borneo, hvor der fældes mest skov.

Trussel eller profit

Når regnskoven fældes til fordel for plantager, har orangutanger intet sted at opholde sig eller finde føde. De søger derfor ind i markerne eller ligefrem ind i landsbyerne for ikke at sulte ihjel. Det skaber situationer, hvor markarbejdere føler sig truede eller ser muligheden for hurtig profit i en orangutangunge, der er indbringende på det illegale kæledyrsmarked.

Rehabilitering og oplysning

Informationsmøde

Udover at være rehabiliteringscenter, fungerer Nyaru Menteng også som oplysningscenter. Centret arbejder tæt sammen med de lokale samfund og ansætter landsbyens beboere som babysittere og teknikere. Hver gang redningsholdet rykker ud for at redde en orangutang, oplyser de landsbyerne om orangutangens truede situation. Situationen har forbedret sig, men alligevel har redningsholdet på Nyaru Menteng måttet tage imod fem små orangutanger, der var endt i en trist situation.

Tundai

Tundai i buret

Tundai blev taget fra sin mor og holdt ulovligt som kæledyr af en fisker i byen Lake Tundai, som hun er opkaldt efter. I de seks måneder hun boede hos fiskeren, var hun lukket inde i et lille bur. I et halvt år kunne hun ikke bevæge sig frit og fik kun ris at spise. Tundais tilstand var mildest talt ikke god, da hun blev reddet og flyttet til Nyaru Menteng.

Forskellige historier

Tundais illegale ejer var bevidst om, at det er ulovligt at holde orangutanger som kæledyr, men han havde fundet Tundai alene uden sin mor, fortalte han, og ville redde hende. Hans otteårige søn havde dog en anden historie. Sønnen havde oplevet en gruppe lokale omringe Tundai og hendes mor, da de to dyr havde forvildet sig ind i landsbyen. Moren slap væk, men Tundai blev fanget af landsbyboerne.

Tundai i båden på vej mod Nyaru Menteng

Vilde egenskaber

Tundai var en meget vred og aggressiv orangutang, da hun blev taget ud af sit bur. Hun var bange for alle de mange mennesker omkring sig. Da hun blev sejlet ned ad floden på vej væk fra landsbyen, fulgte hendes øjne træerne, som om hun ledte efter en mulighed for at stikke af. 

Må lære alt forfra

Tundai er ved at komme sig på Nyaru Menteng. Hun kravler helt op under loftet i vuggestuen og truer ad sine babysittere med kysse-knirke-lyde. Trods denne vilde adfærd er hun endnu ikke gammel nok til at klare sig selv i naturen. Først må hun lære alt forfra og blive større og stærkere.

Lanting

Lanting

Lanting blev reddet af de lokale myndigheder, lige inden han blev solgt på det illegale kæledyrsmarked. Den lille orangutanghan var fejlernæret og led af orm og blodmangel. På Nyaru Menteng fik han intensiv behandling af dyrlægerne. Babysitterne introducerer ganske roligt Lanting til naturlig orangutangføde, og han får mere og mere smag for frugt og mere mod på livet.

Katune

Katune

På dagen for det store valg i Indonesien, 9. Juli, modtog Nyaru Menteng et tip om en orangutangunge, der løb alene omkring i en lille rest af regnskov bag en gård uden mulighed for at slippe væk. Da redningsholdet ankom, blev de mødt af et trist syn. Skoven i området omkring gården var netop blevet ryddet, og den skov som den lille orangutang klatrede i ville blive ryddet kort tid efter.

Menneskelige erstatningsmødre

Katune har som Tundai sin vilde natur i behold,men han er for lille til at kunne klare sig i naturen uden en mor til at passe på sig, Derfor bliver han passet af sine menneskelige erstatningsmødre på Nyaru Menteng, til han en dag er gammel nok til at kunne overleve på egen hånd.

Reren

Reren under redningsaktionen

Reren blev holdt som kæledyr i landsbyen Jabiren af en mand, som havde fundet hende ved Kahayan floden. Manden fortalte Nyaru Mentengs personale, at den lille orangutang havde kravlet helt forsvarsløst omkring alene. Et hundrede hektar land var blevet ryddet til fordel for plantage, og yderligere 250 hektar var udlagt til yderligere rydning. Reren havde mistet sin mor midt i alt dette. Heldigvis får hun nu en ny chance for et liv i naturen.

Ruru

Ruru i vuggestuen på Nyaru Menteng

Allerede i sidste måned kunne vi fortælle om lille Ruru, der var blevet holdt som kæledyr i byen Sampit. Redningsholdet hører ofte historien om, at en familie har fundet en orangutang alene ved en vej eller i en plantage, og det var også tilfældet med Ruru. Det er dog meget usandsynligt, at en orangutangmor efterlader sin unge alene. Mere sandsynligt er det, at Ruru som andre orangutangunger er blevet taget fra sin mor med tvang eller har set sin mor omkomme af sult. Ruru blev dog efter omstændighederne behandlet godt af sin menneskefamilie. Derfor har hun gode chancer for at lære at klare sig selv i naturen på Nyaru Menteng.

 

Twitter

RED ORANGUTANGEN PÅ TWITTER