Da Harrison Ford besøgte Nyaru Menteng

16-12-2015

I 2013 besøgte Harrison Ford vores orangutang-rehabiliteringscenter Nyaru Menteng sammen med Lone Dröscher Nielsen under optagelserne til et tv-program. Mødet mellem disse to store personligheder gjorde indtryk på dem begge, og Harrison Ford, der i dag har premiere i filmen Star Wars, har sidenhen hjulpet med at skabe opmærksomhed om Red Orangutangens arbejde med at redde den udrydningstruede orangutang.

Det var en tydeligt rystet og bevæget Harrison Ford, der lagde vejen forbi orangutangcentret Nyaru Menteng på Borneo, da han besøgte det I 2013. Her bor de orangutanger, der overlevet tabet af deres regnskovshjem – et hjem der ofte er blevet fældet for at skabe plads til plantager. Under sit ophold på Borneo, der engang var fyldt med frodig regnskov, har han set oliepalmeplatager så langt øjet rækker, han har set fældede træer og træer i brand. ”Det er hjerteskærende”, siger han i programmet ”Last Stand”, der som et led i serien ”Years of Living Dangerously” handler om konsekvenserne af det enorme globale forbrug af palmeolie.

Glødende miljøforkæmper

Harrison Ford er kendt som én af Hollywoods største stjerner fra roller som Indiana Jones og Han Solo, som han bl.a. også spiller i den nye Star Wars. Men mr. Ford er også en glødende miljøforkæmper. Det står klart i ”Last stand”, hvor han besøger orangutangrehabiliteringscentret Nyaru Menteng, grundlagt af nordjyske Lone Dröscher Nielsen. "Han var meget velinformeret om regnskovsproblematikken og oprigtigt interesseret i orangutangerne", fortæller en imponeret Lone efter at have vist skuespilleren rundt på centret over en hel dag.

Mødet med Barlian

Under sin rundvisning fik Harrison Ford et godt indblik i, hvad der bliver gjort for at redde de orangutanger, der har mistet deres hjem på grund af den massive skovrydning og anlæg af plantager. Størstedelen af orangutangerne på centret er unger, hvis mødre er blevet slået ihjel af krybskytter. De fleste har været solgt illegalt på kæledyrsmarkedet, og på centret skal de nu lære at klare sig som vilde orangutanger igen. Ford fik den lille nyankomne to-årige orangutang-han Barlian i favnen. "Det var som om Harrison virkelig forstod, hvad vi har at gøre med her", fortæller Lone Dröscher Nielsen, "nemlig knap 500 traumatiserede orangutanger, der har brug for en ny chance. Han fik simpelthen tårer i øjnene".

Spirituel oplevelse

Nyaru Menteng finansieres stort set 100 % af den danske forening Red Orangutangen, der har 15.000 medlemmer. Foreningen arbejder sammen med organisationen Borneo Orangutan Survival Foundation for at opkøbe licenser til skovområder, genoprette ødelagt skov og opnå brugsret til fredede skovområder, som centrets orangutanger kan genudsættes i. Da filmoptagelserne var slut, plantede Harrison Ford et Banyan-træ på Nyaru Menteng som et minde om sit besøg og som en hilsen til orangutangerne om, at verden ikke har glemt dem og deres levested. "Han gav udtryk for, at dette besøg havde flyttet noget for ham - at det havde været en nærmest spirituel oplevelse", fortæller Lone Dröscher Nielsen.

Sidenhen har Red Orangutangen oprettet et skovprogram med fokus på at genskabe orangutangernes regnskovshjem og Harrison Ford har ved flere lejligheder givet udtryk for en vedvarende støtte til vores arbejde. Læs mere om vores skovprogram her >>Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat 191 orangutanger og af disse har 92 procent af orangutangerne overlevet omstillingen fra rehabiliseringscentrene til regnskoven.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>