Pressemeddelelse: Lille orangutang-unge reddet

18-10-2017

En knap ni måneder gammel orangutang er i weekenden blevet reddet i en lille landsby på Borneo. Orangutang-ungen var den anden unge, inden for blot få dage, som den danske organisation Red Orangutangen har været med til at redde.

Nær Sigi Village, i den centrale del af Kalimantan (indonesisk Borneo), blev en sulten og underernæret orangutang-unge fundet i et nedbrændt område. Heldigvis nåede ungen at blive fundet tids nok, til at den kan blive reddet.

”I første omgang handler det om, at ungen skal have nogle trygge omgivelser, hvor den føler sig tryg nok til at spise og slappe af. Det er voldsomt for en så ung orangutang at miste sin mor, og derfor er den enormt stresset lige nu” fortæller Bue Heckmann, kommunikationsansvarlig i Red Orangutangen.

Får hjælp på et rehabiliteringscenter

De første undersøgelser af den lille orangutang-han, der har fået navnet Topan,  viser, at det var i sidste øjeblik, han blev reddet. Topan er således alvorligt dehydreret og fejlernæret, og han vejer blot 1.5 kilo.

I naturen ville han ikke overleve, da en orangutang-unge er afhængig af sin mor de første 6-8 år af sit liv. Når ungen er fundet alene, er det formentligt fordi moren har mistet sit liv, mens den forsvarede ungen overfor krybskytter.

”Vi sikrer, at de nødstedte orangutanger får de bedst mulige forhold til at udvikle sig, og forhåbentligt kan Topan også en dag vende tilbage til regnskoven, ligesom de over 300 andre rehabiliterede orangutanger, der allerede er blevet genudsat siden 2012” forklarer Bue Heckmann.

Red Orangutangen driver i samarbejde med den indonesiske organisation BOS Foundation verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger – Nyaru Menteng - hvor omkring 500 orangutanger får daglig hjælp.

Mange orangutanger har brug for hjælp

Topan var den anden unge inden for blot få dage, der er ankommet til centeret. I torsdags blev en knap tre år gammel hun-orangutang reddet, efter hun som ganske lille var blevet indfanget og efterfølgende holdt som kæledyr. Læs mere her >>

”Vi oplever et stigende antal orangutanger, der har brug for hjælp. I år har vi allerede modtaget 19 orangutang-unger, og det er blot en brøkdel af de cirka 3.000 orangutanger, der hvert år dør som følge af skovrydningen på Borneo eller fordi de ulovligt bliver indfanget som kæledyr” siger Bue Heckmann.

I sommeren 2016 blev Borneos orangutang erklæret kritisk truet af IUCN, da organisationen estimerede, at 86 procent af bestanden vil være uddød inden 2025.

For yderligere informationer kontakt Bue Heckmann på tlf: 29873881


Nyaru Mentengs redningshold

På verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger – Nyaru Menteng – er der tilknyttet et redningshold som flere gange om måneden tager ud og hjælper nødstedte orangutanger. Holdet består af fangere, læger og personer med lokal myndighed. Oftest bliver de kaldt ud for at hente orangutanger, der bliver holdt som kæledyr eller som vandrer hvileløst rundt i ryddede skovområder. Desværre er der stadigvæk mange lokale der ikke ved, at det er ulovligt at holde orangutanger som kæledyr, og derfor er informationsspredning også en vigtig del af redningsholdets arbejde. Læs mere om redningsholdet her >>


Vidste du, at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 300 orangutanger, og de rehabiliterede orangutanger klarer sig lige så godt i regnskoven som deres vilde venner.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>