Smuglet orangutangunge reddet tilbage til Indonesien

19-10-2015

En orangutangunge, som ulovligt er blevet smuglet til Kuwait, er vendt tilbage til Indonesien. Orangutangen blevopdaget sammen med en yngre orangutang i en lufthavn i Kuwait, hvor ungerne var blevet smuglet til fra Indonesien af et illegalt netværk. Red Orangutangens lokale samarbejdspartner, BOS Foundation, hjalp med at få orangutangen sikkert tilbage til Indonesien.

De to orangutangunger blev opdaget i Kuwaits internationale lufthavn i juli. Efter at den indonesiske ambassade var blevet kontaktet, blev orangutangerne placeret i Kuwaits zoologiske have. Det viste sig at være to hunner. En på to år og en der var under seks måneder gammel.

Da orangutangen er udrydningstruet er al handel uden licens ulovlig, og ifølge international lovgivning skal smuglede orangutanger føres tilbage til hjemlandet. Her kan orangutangen dog ikke klare sig i regnskoven på egen hånd, og da deres mor oftest bliver dræbt i mødet med smuglerne, skal orangutangerne have hjælp til at overleve.

En er hjemme i Indonesien

Den to år gamle orangutangunge, som har fået navnet Moza, vendte hjem til Indonesien i september, efter et tæt samarbejde mellem den indonesiske regering, Kuwaits ambassade og Red Orangutangens lokale partner, BOS Foundation, som fungerede som rådgiver under hele forløbet. Derudover tog en af BOS Foundations læger mod Moza i Jakartas lufthavn og lavede indledende sundhedstjek. I dag opholder Moza sig i et karantæneområde sammen med andre orangutanger, som har været udsat for en lignende skæbne, højst sandsynlig fra det samme netværk.

Den seks måneder gamle orangutang er stadig i Kuwait. Hun er endnu for ung og afkræftet til at blive transporteret til Indonesien. Derfor er hun i gang med at få kræfterne tilbage, så hun kan transporteres hjem igen.

Efter karantænen placeres ungerne på det lokale rehabiliteringscenter, som lærer dem alle de ting deres mor oprindeligt skulle have lært dem. Hvis alt lykkedes, vil de således være klar til genudsætning om syv år.

Et omfattende problem

Desværre er disse smuglingsforsøg ikke enlige svaler. Lignende forsøg opdages regelmæssigt og det er svært at sætte tal på, hvor mange smuglingsforsøg, der laves årligt. Den illegale internationale handel med dyr estimeres at omsætte for mellem 50 og 150 milliarder amerikanske dollars (UNEP 2014). 

I alt estimerer FN, at cirka 3.000 menneskeaber bliver ulovligt handlet hvert år, og af disse er en stor del orangutanger fra Borneo. De smuglede orangutanger holdes ofte som husdyr eller udnyttes til underholdning.Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat 191 orangutanger og af disse har 92 procent af orangutangerne overlevet omstillingen fra rehabiliseringscentrene til regnskoven.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>