Skovbrande hærger fortsat Indonesien

22-10-2015

På grund af det globale vejrfænomen, El Nino, er tørken i år ekstra slem på Borneo. Det har medført et historisk højt antal brande, som netop nu hærger øen. Med jeres støtte har vi allerede samlet ind til at udstyre yderligere tre brandpatruljer i kampen mod skovbrandene, men der er brug for endnu mere hjælp, hvis orangutanger hjem skal sikres.

Takket være jeres hjælp, kunne vi i starten af september udstyre yderligere tre brandslukningspatruljer med både transportmidler og brandslukningsudstyr. Til trods for denne kærkomne hjælp, opstår der stadig tusindvis af nye brande hver uge og vores samarbejdspartner, BOS Foundation, har i den forgangne uge måttet slukke skovbrande tæt på Nyaru Menteng. Alligevel er over 1.6 millioner hektarer, svarende til en tredjedel af Danmarks areal gået op i røg i Indonesien.

Hvorfor opstår brandene?

Brandene opstår, fordi der er flere uheldige forhold netop nu på Borneo. Det globale vejrfænomen El Nino er usædvanlig stærk i år og skaber en tørke udover det sædvanlige, samtidig er store dele af Borneos regnskov ødelagt for nyligt, der er tradition for at bruge ild til at klargøre jorden til næste års høst, samt store tørvemoseområder, hvor brandene er svære at slukke. Denne uheldige cocktail skaber ifølge Global Forest Watch et usædvanligt højt antal brande på Borneo.


Brande nær rehabiliteringscentre

I de sidste par uger, er der opstået flere brande i nærheden af rehabiliteringscentrene, Nyaru Menteng og Samboja Lestari og i Mawas, der er hjem for 3.000 vilde orangutanger. Takket være en omfattende indsats af personalet og brandslukningspatruljer er brandene under kontrol, og truer ikke centrene lige nu, men i Mawas brænder det fortsat og indtil nu er 15.000 hektar regnskov gået op i røg.

Alle orangutanger på centrene har det relativt godt, selvom det desværre påvirker deres mobilitet. Der er desuden taget en række forholdsregler på centrene, hvis brandene skulle opstå igen. Læs mere om forholdsreglerne >>

Røgen kan være farlig

Der er imidlertid mange skovbrande i de omkringliggende områder, og de skaber store røgskyer, der nogle gange er sigtbarheden nede på under 20 meter i nærheden af centrene.

Man måler røgens tæthed via et standardiseret forureningsindeks (PSI), hvor mellem 150 til 250 PSI er usundt for mennesker og 350 er grænsen for, hvornår det kan være farligt. I visse områder på Borneo, bl.a. i regionshovedstaden Palangkaraya, er der målt helt op til 2000 PSI nogle dage.

Derfor holdes de mindste orangutanger indendørs i denne periode, da røgen er farligst for disse. Alle orangutangerne modtager dagligt vitamintilskud for at kunne modstå røgen bedre, og der er gjort iltmasker klar på Nyaru Menteng, hvis nogle af orangutangerne udvikler luftvejsproblemer. Indtil nu er ingen orangutanger blevet syge af den megen røg, og vi gør vores bedste for, at det slet ikke kommer til at ske. Læs mere her >>Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat 191 orangutanger og af disse har 92 procent af orangutangerne overlevet omstillingen fra rehabiliseringscentrene til regnskoven.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>