Borneos fantastiske træer

23-02-2017

Forskere har netop opdaget, at verdens højeste tropiske træ vokser på Borneo – og det er bare et af mange eksempler på, hvordan Borneos regnskov er hjem for helt unikke træarter. På Borneo lever over 3.000 forskellige træarter og en stor del af disse findes ingen andre steder i verden. Til sammenligning mener man, at der kun er cirka 150 træarter, der har sin oprindelse i hele Europa.

For bare 100 år siden var det meste af Borneo dækket af regnskov, der gennem tusindvis af år i isolation fra omverdenen havde udviklet et helt unikt dyre- og planteliv. Sidenhen er minimum 40 procent af regnskoven fældet, men med over 15.000 plantearter, hvoraf cirka 5.000 ikke findes nogen andre steder i verden, gemmer Borneos regnskov stadig masser af hemmeligheder. På Borneo er der cirka 3.000 forskellige træarter, og forskere opdager til stadighed nye arter hver måned på verdens tredje største ø.

Verdens højeste træ

Tilbage i november måned sidste år, lavede et forskerhold for første gang en laserskanning af nogle regnskovsområder på den malaysiske del af Borneo. Resultatet var yderst overraskende, da den viste, at rekorden for verdens højeste træ, ikke blot blev slået af et træ – men hele 50 træer var højere end den hidtige rekordholder på 89,5 meter. Det højeste træ i området – og altså det højeste tropiske træ i verden – blev målt til at være 94,1 meter. Da træet imidlertid vokser i et meget ufremkommeligt område, er træarten endnu ikke endeligt fastslået. Forskerholdet mener dog, at der er tale om et træ fra familien genus Shorea.
Rekordindehaveren for at være verdens højeste træ er en californisk ”Redwood” med hele 116 meter.

Træet der ikke kan flyde

Et andet specielt træ i Borneos regnskov er Borneos jerntræ (Eusideroxylon zwageri). Det er et meget specielt træ, da det tilhører en gruppe af træer, der er for tungt og massivt til flyde på vandet ligesom andre træarter. Træet, der kan blive op til 1.000 år gammelt, får sin massive vægt ved at vokse ekstremt langsomt (gennemsnitligt 0,058 cm om året). Det tager således træet helt op til 120 år at nå 30 cm i diameter.

Til gengæld er træet utroligt holdbart. Det kan holde sig pænt i flere hundrede år under dårlige forhold. Det har desværre gjort træet meget eftertragtet af den globale tømmerindustri, og nu er træet kritisk truet, da tømmerselskaber bevidst går efter at finde og fælde disse. Et sted på indonesisk Borneo har de imidlertid overlevet takket været en lokal forbandelse. Læs den historie her >>

Du kan være med til at beskytte Borneos mange træer ved at blive SOS Borneo partner her >>Denne sommer blev der optaget et program om nogle af de projekter som Red Orangutangen støtter. Se mere her >>