Menneskets artsfæller er ved at forsvinde

24-01-2017

Over halvdelen af verdens 504 primatarter er truet. Det fastslår en ny rapport, der henviser til rydningen af regnskov til fordel for landbrugsvarer - såsom palmeolie - som den primære årsag til primaternes dystre fremtidsudsigter.

Rapporten, der er udgivet i Science Advances, finder, at næsten 60 procent af jordens primater er på IUCN’s liste over truede dyrearter. Derudover har hele 75 procent af primaterne faldende populationer.

Ifølge antropologiprofessoren Paul Garber, der står bag rapporten, er flere arter af lemurer og aber nede på under et par tusind individer. Værst ser det ud for Hainan-gibbonerne, som lever på en ø ud fra Kina. Deres bestand er helt nede på under 30 individer.

Skovrydning bærer hovedansvaret

Grunden til primatbestandenes tilbagegang skal findes i den omfattende jagt og ødelæggelse af deres levesteder, som mennesket står bag.

”Landbrugsformer forstyrrer og ødelægger habitatet for 76 procent af alle primatarterne på vores planet” fortæller Paul Garber, inden han uddyber ”især produktionen af palmeolie, sojabønner og gummi, tømmerhugst og græsningsarealer til husdyr rydder millioner af hektar skov.”

Orangutangerne på Sumatra og Borneo er også hårdt presset af regnskovsrydning. Hvert år estimeres det, at 2.000 til 3.000 orangutanger dør som følge af, at træerne i regnskoven fældes. I perioden 1985 til 2007 er 60 procent af Sumatras orangutangs habitat i regnskoven ryddet, og på Borneo er 40 procent af regnskoven ryddet siden 1973. Læs mere om truslerne mod orangutangerne her >>

Hvad er primater?

Primater er en fælles betegnelse for halvaber, aber og menneskeaber. Mennesket tilhører også denne sidstnævnte primatgruppe. Primater er en af de mest artsrige pattedyrsfamilier i verden med 504 forskellige kendte arter, fordelt udover det meste af verden. Af disse, er 280 arter listet som sårbare, truet og kritisk truet på den FN-støttede organisation IUCN’s liste over truede dyrearter.

Der er stor forskel på hvilke primater, der lever i de forskellige verdensdele. I Syd- og Mellemamerika findes 171 arter, og disse inkluderer eksempelvis edderkoppeaber og Kapuciner. I Afrika findes 111 arter såsom bavianer, gorillaer og chimpanser. Madagaskar har alene 103 forskellige arter og verdens eneste tilbageværende halvaber i form af lemurer. Asien har 119 arter, og disse inkluderer orangutanger, gibboner og makaker.

Du kan hjælpe med at bevare regnskoven på Borneo. Bliv SOS Borneo partner og vær med til at beskytte og genskabe regnskoven. Læs mere her >>


Faktaboks:

Indonesien er et af fire lande – de andre er Brasilien, Madagaskar og DR Congo – som er hjem for to tredjedele af alle verdens primatarter. Derfor er disse lande også udråbt som et godt sted at starte, hvis man vil sikre primaternes fremtid. Du kan hjælpe med at beskytte og genskabe deres regnskovshjem på Borneo. Bliv SOS Borneo partner her >>Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 250 orangutanger, og de rehabiliterede orangutanger klarer sig lige så godt i regnskoven som deres vilde slægtninge.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>


Se dokumentar om Red Orangutangens regnskovsarbejde nedenfor.