Borneo i brand

24-09-2014

Borneo brænder. Orangutangernes regnskov forsvinder. En enorm mængde CO2 bliver frigivet, og en sundhedsfarlig røg har lagt sig over hele regionen.

En sundhedsfarlig røg har lagt sig over skovskolen på Nyaru MentengBorneos skove står i flammer. Værst ramt er provinsen Central Kalimantan, hvor rehabiliteringscentret Nyaru Menteng ligger. Her raser 599 brande i marker og skove. Det er tørsæson, og dermed også højsæson for katastrofer som denne.


Vidtrækkende konsekvenser

Konsekvenserne af brandene er vidtrækkende: Skoven forsvinder, dyr og mennesker mister deres hjem og indtægtsgrundlag. Røgen skader både Indonesien og omkringliggende lande. Enorme mængder C02 bliver udledt og påvirker hele klimaet.

Brandene opstår i industriskov

Brandbekæmpelse på Borneo

Den største årsag til, at brandene opstår, er rydning til fordel for industri. Således vurderer World Resources Institute, at 66 % af brandene er opstået i tømmer- plantage- og papirkoncessioner. Selvom det er forbudt, åbner industrien stadig land med ild, og på grund af den degraderede og derfor lettere antændelige skov, er ilden svær at kontrollere.

Undtagelsestilstand på orangutang-center

På rehabiliteringscentret Nyaru Menteng i Central Kalimantan, der er midlertidigt hjem for 600 nødstedte orangutanger, bliver de mindste unger holdt inden døre. Alligevel oplever dyrene luftvejsproblemer og infektioner i øjnene. Røgen tager til

Røg fra skovbrande over orangutangcentret Nyaru Menteng

dag for dag, og der er ingen udsigt til, at undtagelsestilstanden ophører, "det er værre end nogensinde", lyder meldingen fra Red Orangutangens samarbejdspartner i Indonesien.

FRIVILLIGE BRANDPATRULJER

Red Orangutangen arbejder for at organisere og professionalisere frivillige brandpatruljer i de ramte områder. "De befolkningsgrupper, der lever i og omkring skoven er meget opsatte på at undgå disse katastrofer", udtaler projektleder i Red Orangutangen Marie Sigvardt "Fordi de er i området og kender skovene, er de en enorm ressource i arbejdet for at redde regnskoven". Red Orangutangen bidrager med uddannelse og redskaber til de brandpatruljerne, der forsøger at begrænse og forhindre regnskovsbrande.

 

Vil du beskytte orangutangernes regnskovshjem? 

Sms HJEM til 1999 og støt med 100 kroner (+alm. sms-takst. Der er ingen fortrydelsesret på donationen).


Twitter

RED ORANGUTANGEN PÅ TWITTER