Fem planteskoler er blevet grundlagt

25-08-2016

Gennem den danske sommer er det tør-sæson på Borneo. Derfor er træplantningen sat på pause, men til trods for dette, er der takket været jeres hjælp blevet plantet over 11.200 træer inden for det første år af SOS Borneos levetid. De seneste par måneder har programmet fokuseret på at styrke samarbejdet med lokalsamfundet og forberede landsbyerne til de brande, der ofte opstår som følge af tørken.

Lige nu er der varmt på Borneo. Temperaturen kan let snige sig op på de 40 grader celsius, og det er ikke optimale forhold for udplantning af træstiklinger. Derfor har vi i de sidste måneder fokuseret på at gro nye stiklinger til den kommende regntid og hjælpe med at forberede landsbyerne til de forestående skovbrande.

Nye stiklinger spirer i planteskolerne

De første 11.221 træstiklinger, der dækker 10 hektarer i Rantau Upak (en del af Mawas), blev købt af en planteskole i Mantagia Village. Hen over sommeren har vi imidlertid hjulpet med at starte fem planteskoler i nærliggende landsbyer. Det har involveret 68 landsbyboere direkte i projektet og er med til at skabe bæredygtige indkomster og viden om naturbevaringsprojekter. Landsbyboerne er blevet trænet i at samle de bedste frø fra omkringliggende skove , samt spire, passe og pleje stiklingerne, indtil de kan transporteres skånsomt ud til det område, hvor de udplantes. Fremover vil tusindvis af træstiklinger årligt komme fra disse nyoprettede planteskoler.

Skovbrande truer igen

På grund af det globale vejrfænomen El Niño var sidste år et historisk slemt skovbrandsår, hvor over 125.000 skovbrande hærgede Indonesien. I år håber vi på, at der vil komme færre skovbrande. Men ikke desto mindre har Red Orangutangen hjulpet landsbyerne omkring Mawas med at forberede sig på brandsæsonen. 

Derfor har adskillige landsbyer over det seneste år modtaget transportabelt brandudstyr, de kan bruge når uheldet er ude og en brand opstår i nærheden. På grund af det svært fremkommelige terræn er den bedste brandslukningsmetode at have en transportabel generator, der kan pumpe vand op fra brønde eller floder og ind i en brandslange, som så kan slukke branden i det berørte område. Landsbyerne har desuden dannet frivillige brandpatruljer, der har lært at håndtere udstyret og som derfor vil være klar til at bekæmpe brandene hurtigt og effektivt, hvis de opstår.

Baggrunden for programmet i Mawas

Mawas er et stort område i den sydlige del af Borneo der er hjem for 3.000 vildtlevende orangutanger. Dele af regnskoven i Mawas er tidligere gået tabt på grund af tømmerhugst, skovbrande og dræning i et mislykket forsøg på gøre plads til landbrug.

Heldigvis findes der stadig store områder med skov i Mawas, som blandt andet er hjemsted for en af Borneos største orangutangpopulationer. De nye træer, som plantes vil skabe nye muligheder for orangutangerne til at udvide deres territorium, så der i fremtiden er plads til endnu flere orangutanger i det beskyttede område.

Læs mere om, hvordan du kan støtte SOS Borneo her >>

Læs mere om vores genplantningsarbejde her >>

Læs mere om konsekvenserne af den El Niño, der ramte Borneo i efteråret 2015, her >>


Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 200 orangutanger og 92 procent af orangutangerne, der genudsættes, overlever omstillingen fra rehabiliteringscentrene til regnskoven.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>