Orangutangernes gigant-forfader overlevede ikke klimaforandringerne

26-01-2016

Den største abe nogensinde – også kaldet virkelighedens King Kong – overlevede ikke ændringer i klimaet for knap 100.000 år siden. Aben var op til fem gange større end dens nærmeste nulevende slægtning, Borneos orangutanger, og kunne formentligt ikke kravle i træer.

For cirka 100.000 år siden uddøde verdens største kendte abe – Gigantopithecus – da klimaet forandrede sig i Sydøstasien. Aben var mellem 1.8 og 3 meter høj og vejede mellem 200 og 500 kilo, selvom den formentligt levede udelukkende af plantemateriale den kunne nå fra jorden.

Et tysk forskerhold har nærstuderet de få knogler, der eksisterer fra gigant-aben og konkluderet, at klimaforandringer var skyld i dens uddøen. Efter at have levet med stor succes i over otte millioner år, formåede den ikke at omstille sig da naturen ændrede sig fra regnskov til savanne. Den mindre næringsrige natur kunne ikke tilfredsstille Gigantopithecus store behov for plantemateriale som føde og derfor uddøde verdens største abe.

Klimaforandringer truer orangutangerne

Sidste år udgav UNEP (United Nations Environment Program) en rapport, der undersøgte, hvorledes en to til tre graders global opvarmning vil påvirke Borneos udrydningstruede orangutangers levesteder. Rapporten nåede frem til en trist konklusion. Den fandt, at der i 2080 - grundet ændringer i regnmønsteret kombineret med den nuværende afskovning – kun vil være et regnskovsareal svarende til to gange Danmarks størrelse, der vil være egnet som orangutanghabitat.

I 2010 dækkede Indonesiens regnskove et område svarende til 22 gange Danmarks størrelse, og langt størstedelen af dette var egnet som orangutanghabitat. Heldigvis skal orangutangerne have mindre mad end deres gigantiske forfader, og netop derfor har de større chancer for at kunne tilpasse sig klimatiske ændringer, mener en af forskerne, professor Hervé Bocherens, der står bag undersøgelsen.

Læs mere om klimaforandringernes indflydelse på orangutangerne her >>

Hjælp med at sikre orangutangernes regnskovshjem

Du kan være med til at sikre, at orangutangerne også i fremtiden har et regnskovshjem at leve i. Red Orangutangen genplanter etstørre regnskovsområde, hvor 3.000 vilde orangutanger lever. Bliv SOS Borneo partner og hjælp med at genplante orangutangernes hjem. Læs mere her >>


Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat 191 orangutanger og af disse har 92 procent af orangutangerne overlevet omstillingen fra rehabiliteringscentrene til regnskoven.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>