Nu spirer det i Mawas

27-04-2016

Genplantningsprojektet SOS Borneo i Mawas er i fuld udvikling. Med hjælp fra lokale landsbyer har ti hektar jord, der tidligere har været brændt ned, nu fået nyt liv. 

I januar blev de tre første hektar jord genplantet – og i marts blev yderligere syv hektar jord, svarende til 70.000 kvadratmeter, forsynet med nye små træer. Området hvor genplantningen foregår ligger i Rantau Upak og har tidligere været udsat for tømmerhugst og skovbrande, men er nu beskyttet. 


Mange tusind træer plantet

Programmets første ti hektar er blevet beplantet med træer, som er dyrket i lokale planteskoler. Træerne er en blanding af frugttræer, som orangutanger bruger til at finde deres føde i og andre lokale træsorter.

I første runde af genplantningsprojektet er der aftalt med de lokale landsbyer, at 50 hektar jord genplantes i Rantau Upak. For hver hektar jord der plantes, bruges der mere end 1.100 planter. I fremtiden vil de nye træer skabe et sundt og spirende miljø for regnskovens mange dyr.  


Lokalt engagement skaber arbejdspladser

Når planterne er kommet i jorden bliver de overvåget og passet af lokale, der udskifter de planter der går ud eller bliver beskadiget. I området er der allerede to genplantningsgrupper, som nu kan bruge al deres erfaring. Disse udgør i alt 27 landsbyboere, der i dag arbejder for at genplante træer for Red Orangutangen og vores samarbejdspartner BOS Mawas.

Efter de ti hektar jord er genplantet begynder næste skridt i vores genplantningsprogram. Her skal Red Orangutangen og BOS Mawas starte en planteskole, som drives af lokale, og der afholdes kurser i at dyrke og pleje planter. Herved skaber projektet ikke kun ny regnskov, men også lokale arbejdspladser og et bæredygtigt indtægtsgrundlag. 

Kun muligt med hjælp fra vores bidragsydere

En stor årsag til at genplantningen i Mawas kunne igangsættes i december var, at et tidligere medlem valgte at testamentere en gave til Red Orangutangen med en vedlagt artikel, om vores arbejde i Mawas. Gaven blev startkapitalen for projektet og takket være vores månedlige bidragsydere, vokser projektet hver måned.


Baggrunden for programmet i Mawas

Mawas er et stort område i den sydlige del af Borneo der er hjem for 3.000 vildtlevende orangutanger. Dele af regnskoven i Mawas er tidligere gået tabt på grund af tømmerhugst, skovbrande og dræning i et mislykket forsøg på gøre plads til landbrug.

Heldigvis findes der stadig store områder med skov i Mawas, som blandt andet er hjemsted for en af Borneos største orangutangpopulationer. De nye træer, som plantes vil skabe nye muligheder for orangutangerne til at udvide deres territorium, så der i fremtiden er plads til endnu flere orangutanger i det beskyttede område.


Vidste du at i løbet af de sidste hundrede år er cirka 50 procent af Borneos regnskov ryddet, og alene i det sidste årti er et regnskovsområde svarende til halvdelen af England blevet ryddet? 

Læs mere om, hvordan du kan hjælpe med at beskytte regnskoven her >>


Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 200 orangutanger og 92 procent af orangutangerne, der genudsættes, overlever omstillingen fra rehabiliteringscentrene til regnskoven.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>