Red Orangutangen opfordrer pensionskasser til dialog med palmeolieselskaber

27-11-2015

En ny rapport har påvist, at flere danske pensionsselskaber har investeret i palmeolieproduktion, der bl.a. rydder Borneos regnskove. Red Orangutangen opfordrer til dialog med virksomhederne og til at udvikle bæredygtige produktionsformer, som ikke skader regnskoven og orangutangerne.

Danwatch gennemgår i en ny rapport Danmarks 10 største pensionskassers investeringer og finder, at syv af disse til sammen har investeret over 60 millioner kr. i palmeolievirksomheder.

Indonesien står for over 50% af verdens palmeolieproduktion og plantningen af oliepalmer er en af de største årsager til, at Borneos regnskove forsvinder med alarmerende hast. I perioden 2000 til 2012 er et regnskovsområde, der er halvanden gang større end Danmark, forsvundet.

Red Orangutangen opfordrer til dialog

Den danske NGO Red Orangutangen, arbejder bl.a. med at bevare og genplante Borneos regnskove, da skovrydning har medført, at 80% af orangutangernes naturlige levesteder er forsvundet over de sidste tre årtier. Alligevel opfordrer den til dialog med selskaberne, da palmeolieproduktionen er kommet for at blive.

”Palmeolieproduktionen er et bedre alternativ end andre vegetabilske olier, da den producerer op til seks gange mere olie per hektar end andre olieplanter. Et skifte til disse kan dermed medføre endnu mere regnskovsrydning” forklarer Red Orangutangens direktør Claus Staunstrup Nilsson.

Derfor skal man i stedet fokusere på at få virksomhederne til udvikle en mere bæredygtig produktion, der ikke går udover orangutangernes hjem.

”Undersøgelser viser, at man kan øge udbyttet ved at indføre bedre praksisser på eksisterende oliepalmeplantager og så skal man selvfølgelig stille krav om, at palmeolievirksomheder ikke rydder dyrebar regnskov for ny produktion. De pensionsselskaber som investerer i palmeolieproduktion, har et medansvar til at sørge for, at produktionen skubbes i en mere bæredygtig retning” uddyber Claus Staunstrup Nilsson.

Palmeolie findes i cirka en tredjedel af supermarkedernes produkter, da den har en længere holdbarhed end alternativerne og er smagsløs. Dette er også en af årsagerne til, at efterspørgslen på palmeolie globalt er fordoblet over det seneste årti.

Læs mere om palmeolien her >>Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat 191 orangutanger og af disse har 92 procent af orangutangerne overlevet omstillingen fra rehabiliseringscentrene til regnskoven.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>