Orangutangunge overlevede at blive skudt og tilfangetaget

29-09-2016

En knap otte måneder gammel orangutangunge fik en hård start på livet, da den først blev skudt på med et luftgevær for sidenhen at blive tilfangetaget, inden Nyaru Mentengs redningshold fik nys om dens situation og befriede den. Ungen er blot en af tre orangutanger, der blev reddet i løbet af september måned.

I dag har orangutangungen Bawan det godt på Nyaru Menteng, hvor den takket været centerets omsorgsfulde personale langsomt er ved at komme sig, men inden da har den været udsat for mere end en lille orangutangunge burde.

Blev holdt som kæledyr

Vi ved ikke, hvordan lille Bawan blev tilfangetaget, men Nyaru Mentengs redningshold blev tippet af en lokal embedsmand om, at en mand på den centrale del af Borneo holdt en orangutangunge fanget. Embedsmanden fortalte ham straks, at det var ulovligt, men til trods for dette, havde manden beholdt orangutangen i fangenskab.

Redningsholdet tog med det samme ud og befriede ungen, men da de ankom, påstod manden, at han havde fundet den ensom og forladt i et fornyligt ryddet skovområde. Da redningsholdet fik bragt orangutangungen til Nyaru Mentengs læge, kunne lægen gennem røntgenfotografier konstatere, at orangutangen havde en kugle affyret fra et luftgevær i sit venstre knæ, og at orangutangungen således tidligere har været udsat for et voldsomt møde med mennesker.

På Nyaru Menteng blev det også konstateret, at orangutangungen var en knap otte måneder gammel orangutanghun. I dag har hun det heldigvis meget bedre på Nyaru Menteng, hvor hun har fået navnet Bawan, og selvom hun er lille af sin størrelse skal hun nok klare sig.

To andre orangutanger også reddet

I løbet af september blev to andre orangutanger også reddet. Den ene var også cirka otte måneder gammel og blev holdt fanget af en oliepalmeplantage arbejder indtil redningsholdet befriede den. Den anden var en knap seks år gammel orangutanghan, der også var blevet holdt som kæledyr.

Heldigvis er begge blevet befriet og lægetjekket har vist, at de nok skal komme sig. De er nu alle en del af rehabiliteringsprogrammet og vil forhåbentligt en dag vende tilbage til regnskoven.

Du kan hjælpe med at redde nødstedte orangutanger og give dem en ny chance i livet. Adoptér en orangutang og følge den tilbage til regnskoven. Læs mere her >>Illegal dyrehandel

Hvert år bliver mellem 200 og 500 orangutanger solgt på det illegale marked for kæledyr. Desværre viser vores erfaring, at mellem fire og fem gange så mange dør under - eller kort efter - tilfangetagelsen, da orangutangungerne er dybt afhængige af deres mor og kan have svært ved at komme sig over tabet. Læs mere her >>


Faktaboks om orangutanger:

Levesteder: Orangutangen lever kun på Sumatra og Borneo, og er den eneste menneskeabe, der lever udenfor Afrika.

Population: Seneste estimat fra 2004 siger 55.000 – det forventes dog at være meget lavere i dag.

Reproduktion: Orangutangen er det pattedyr i verden med længst tid mellem fødsler – mellem 6 og 8 år går der, inden hunnen bliver gravid igen. Dertil kommer, at ungen også er afhængig af moren i op til 6-8 år.

Alder: En vild orangutang kan blive op til 45 år, men i fangenskab helt op til 60 år.