VELKOMMEN TIL NYARU MENTENG, RURU

30-07-2014

I juni fik Nyaru Menteng endnu en lille ny orangutangbeboer. Ruru har heldigvis været behandlet godt efter omstændighederne som kæledyr og har gode chancer for en dag at vende tilbage til naturen.

Den 11. juni 2014 faldt regnen tungt, da Nyaru Mentengs redningshold kørte mod Sampit. Sammen med de lokale myndigheder var holdet på vej mod tømmerbyen for at hente en orangutang, der blev holdt som kæledyr. Familien havde selv kontaktet Nyaru Menteng. Orangutangen havde boet hos dem en måned, og nu ville de gerne skille sig af med hende.

Manglende kendskab til lovgivning

Ruru1

Efter en seks timer lang køretur, var holdet fremme. Repræsentanterne fra myndighederne informerede familien om lovgivningen omkring orangutanger. Orangutanger er fredede, men i udkantsområder, er der mange, der ikke kender til deres status - eller som ikke bekymrer sig så meget om det. 

Fundet ved vejen

Ruru2

Familien fortalte, at de havde fundet den lille to-årige orangutang, kaldet Ruru, ved vejen tæt på en lille plet skov i Sampit-området. De havde taget hende med sig og passet hende, så godt de kunne. Hun havde ikke - som mange andre kæledyrsorangutanger - boet i bur men havde løbet rundt i huset sammen med familien.

Tryg ved mennesker

Ruru3

Det var en fredelige overdragelse af Ruru. På vejen hjem sad den lille orangutang på skødet af dyrlægen Lia. Hun var tydeligvis helt tryg ved mennesker og spiste den frugt, der blev tilbudt hende uden at tøve. Lia vurderede, at Ruru måtte være blevet skilt fra sin mor i en meget ung alder. Det er ikke til at vide hvordan, eller om familien i Sampit talte sandt om, hvordan de havde fundet hende. 

Gode chancer

Ruru4

På centret undersøgte Lia Ruru, og lige nu er Ruru i karantæne. Hun bliver passet af babysitteren Jumiati i denne periode, hvor centret sikrer sig, at hun ikke bringer sygdomme med ind til andre orangutanger. Når karantæneperioden er slut, skal Ruru hilse på sine nye venner i skovbørnehaven.

Ruru er ved godt mod, og selvom hun har tilbragt tid i et menneskehjem, kan hun godt klatre i små træer. Efter nogle år i rehabiliteringsprogrammet skovskole, er der gode chancer for, at hun kan overleve alene i naturen. 

Burde leve langt fra mennesker

Ruru burde være med sin mor i regnskovens trækroner, langt fra menneskelig indblanding. Men når nu det ikke er sådan, er det i hvert fald godt, at hun er sammen med babysitter Jumiati på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. 


Twitter

RED ORANGUTANGEN PÅ TWITTER