Næseaben - størrelsen gør en forskel

31-08-2017

Denne trælevende abe med svømmehud mellem tæerne bliver også kaldt ”hollænderen”, da indoneserne mente, at den med sin røde næse og store mave delte visse ligheder med deres tidligere koloniherrer. Læs nedestående artikel og lær flere sjove fakta om næseaben, der kun findes i Borneos regn – og mangroveskove.

Første gang du ser en Næseabe (Proboscis monkey), vil du aldrig være i tvivl om, hvad du ser. Den er helt enestående med sin rødbrune pels, store mave og lange næse, der kan blive over ti centimeter lang og dække munden hos de dominerende hanner. Til gengæld vil du nok undre dig over, hvorfor den har fået det udseende som den nu engang har.

Størrelsen betyder noget

Det har længe undret forskere verden over, hvorfor Næseaberne har udviklet et så usædvanligt udseende, men nu er der bred enighed om, at Næseaben bruger næsen som en slags trompet til deres parringskald. Jo større næse, jo højere lyd og desto større harem. En fuldvoksen han kan blive op til 76 centimeter stor (plus en ofte endnu længere hale) og veje op til 21 kilo. Alt efter dens position kan den have mellem to til syv hunner og deres afkom i sin flok, og hunnerne er ofte halvt så store som hannen.

Ansigtet skifter farve

En hun bliver først kønsmoden, når den er fem år. Dens afkom fødes med et blå-farvet ansigt, der cirka varer de to første måneder af dens levetid. Derefter bliver farven mørkere til grå nuancer, inden det efter et halv års tid får en mere cremet-farve, som man også ser hos de voksne Næseaber.

Gærer føden i sin store mave

Et andet karakteristisk træk ved Næseaben er dens store mave. Mavens størrelse skyldes gasser fra gærede planter i maven. Næseaben har et helt unikt fordøjelsessystem, hvor maven er rumdelt og gør brug af specielle bakterier til at fordøje føden (ligesom koen). Derfor kan Næseaben også spise langt flere ting end andre pattedyr i regnskoven, og den har en kost der primært består af blade, frø og umodne frugter.

En glimrende svømmer

En Næseabe bevæger sig sjældent lang væk fra floderne, og den har tilpasset sin fysik, så den kan krydse de ofte meget store floder på Borneo. Nogle af Næseaberne har udviklet svømmehud mellem tæerne, så de kan kaste sig ud i floden og svømme over på den modsatte bred. En næseaber er således en glimrende svømmer og kan krydse floder med stærk strøm.

Er desværre yderst sjælden

Næseaben findes kun på Borneo, hvor den primært lever i regnskoven rundt om floder og i mangroveskovene. Desværre ryddes dens habitat med alarmerende hast for at gøre plads til rejefarme og oliepalmeplantager. Derfor er Næseaben på IUCN’s liste over truede dyrearter, og det estimeres, at over 50 procent af bestanden er forsvundet i løbet af de sidste 40 år, og at der er under 6.000 individer tilbage.

Du kan være med til at bevare deres regnskovshjem på Borneo. Bliv SOS Borneo partner og vær med til at beskytte og genplante Borneos regnskov her >>


Faktaboks:

Indonesien er et af fire lande – de andre er Brasilien, Madagaskar og DR Congo – som er hjem for to tredjedele af alle verdens primatarter. Derfor er disse lande også udråbt som et godt sted at starte, hvis man vil sikre primaternes fremtid. Du kan hjælpe med at beskytte og genskabe deres regnskovshjem på Borneo. Bliv SOS Borneo partner her >>



Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 300 orangutanger, og de rehabiliterede orangutanger klarer sig lige så godt i regnskoven som deres vilde slægtninge.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>


Se dokumentar om Red Orangutangens regnskovsarbejde nedenfor.