Brandbekæmpelse i Mawas

19-08-2015

I løbet af de sidste 20 år, er risikoen for skovbrande steget markant. Det truer både den unikke regnskov og de tusindvis af dyrarter, der lever i den. Lokalpatruljer i Mawas gør alt hvad de kan, for at forebygge og forberede sig på, at komme skovbrandene til livs.

 

nullSkovbrande forekommer naturligt,   men når mennesker blander sig i økosystemet, i form af afskovning og afvanding af regnskoven, opstår skovbrandene oftere og bliver mere omfattende. Hvert år udsættes især skovområdet Mawas for voldsomme skovbrande. En af årsagerne skyldes især efterdønningerne af Mega Rice Project, hvor dele af Mawas regnskov blev afvandet af kanaler.

I dag er der over 4.000 km. kanaler, som nogle steder er op til 30 meter brede. Dræningen har betydet, at Mawas tørvemoseskov flere steder er næsten helt udtørret, hvis ikke fuldstændig ryddet. Når tørvemosen udtørrer, forsvinder størstedelen af de plante- og dyrearter, som lever i den og den naturlige balance i regnskoven ødelægges. 

null

Under tørtiden, skaber det stor risiko for skovbrande og truer derfor både den eksisterende regnskov og de tusindvis af dyrarter, som lever i den. Mawas tørvemoseskov danner rammen for et miljø med høj biodiversitet. I dag lever der ca. 3.000 vilde orangutanger i området, men på grund skovbrande, dræning og afvanding, er både deres hjem og orangutangerne selv, truet.


Kanalblokering er løsningen

I 2006 påbegyndte vores lokale samarbejdspartnere et stort arbejde med kortlægning og blokering af de mange kanaler. 

null

Formålet med projektet var især at forhindre at vandet løb fra tørvemoseskoven og ud i kanalerne, men i stedet forblev i tørvemosen. På den måde kunne man både forhindre udtørringen af tørvemosen og mindske risikoen for skovbrande og gøre det muligt for skoven at vokse op igen.

På grund af kanalernes omfang, er det meget kompliceret og ressourcekrævende at blokere en kanal. Tørvemosen er meget skrøbelig og ustabil, og det gør det derfor vanskeligt at bygge en solid dæmning. De bedste materialer, er faktisk tørvemosen selv, som man sammenpresser med andet organisk materiale fra skovbunden. Tørven bruges ligeledes sammen med andre planterester til at fylde i kanalen. Dette er med til at bremse det ekstreme vandpres bag dæmningen. Derudover plantes der træer langs kanalerne, da de ligeledes fungerer som store vandbeholdere.


Patruljering og uddannelse

null

Udover kanalblokering som middel, til at forebygge skovbrande, har Red Orangutangen været med til at oprette frivillige brandpatruljer i de lokale landsbyer i Mawas. Brandpatruljerne patruljerer og overvåger regnskoven fra både, og nedkæmper brande før de bliver for store. Red Orangutangen støtter med brandslukningsudstyr og både til patruljering. 

Læs mere om Mega Rice Project her >>


Hvordan kan jeg hjælpe?

Du kan blive SOS Borneo Partner. SOS Borneo er Red Orangutangens regnskovsprogram, der fokuserer på at bevare og genskabe orangutangernes hjem. For hver 50 kroner vi modtager, planter vi et nyt træ. Læs mere her >>