Gibbonen - skovens ukendte fartkonge

05-12-2017

I den sydøstlige del af Asien lever der en lille menneskeabe, som er perfekt tilpasset livet i regnskoven og kan bevæge sig rundt i trækronerne hurtigere end alle andre dyr. Til trods for at arten har flere yderst interessante kendetegn er det den menneskeabe forskere med afstand ved mindst om.

Er man så heldig at overnatte i en lavlands regnskov på Borneo, er der en chance for, at man bliver vækket af en smuk rytmisk sang, der stammer fra en gibbon– eller rettere en gibbonfamilie. Ud fra sangen, der kan høres flere kilometer væk i regnskoven og kan vare op til 30 minutter, kan man ofte gætte hvilken art de tilhører og hvilket område de lever i. Der findes omkring 15 arter af gibboner (det nøjagtige antal diskuteres stadigvæk) og to af disse findes kun på Borneo.

Fartkongen over dem alle

Disse akrobatiske aber er perfekt tilpasset livet i regnskovens trækroner, hvor de opholder sig i langt størstedelen af tiden. De har stærke, krog-formede hænder som hjælper dem med at gribe fast i grene, mærkeligt udestående arme til at nå grene langt væk, og lange, kraftige ben, de kan hoppe og svinge sig rundt i træerne med. Deres skuldre og håndled er ekstra mobile, så de kan bevæge sig begge veje.

Takket været deres specielle anatomi er gibboner det hurtigst ikke-flyvende dyr til at bevæge sig rundt i trækronerne. De har udviklet en speciel teknik, hvor de kun bruger armene til at svinge sig fra træ til træ. På engelsk kaldes teknikken ”Brachiation” og ved at bruge denne teknik, kan gibboner bevæge sig med hastigheder på op til 56 kilometer i timen og hoppe over 15 meter fra et træ til et andet.

Stærke familiebånd

Ligesom alle andre menneskeaber er gibboner meget sociale dyr. Højst usædvanligt kan hannen og hunnen dog blive sammen for et helt liv, og de bliver gerne 25 år gamle. En hun-gibbon får sin første unge i alderen 6-9 år, og vil derfra få en ny unge med et par års mellemrum. En normal gibbonflok består derfor er et voksent par og op til fire unger.

Skovrydning truer deres levesteder

Ligesom de fleste andre af regnskovens dyr på Borneo, er gibbonen listet som truet af IUCN, da deres levesteder ryddes. Det estimeres, at cirka 50 procent af Borneos gibboner er forsvundet over de seneste tre generationer, og de to vigtigste årsager til dette er skovrydning og krybskytteri, da de også er populære som kæledyr.

Red Orangutangen arbejder for at bevare flere skovområder, der også er hjem for skovens fartkonge. Du kan hjælpe gibbonen ved at blive SOS Borneo partner og bevare Borneos regnskove. Læs mere her >>


Faktaboks:

Indonesien er et af fire lande – de andre er Brasilien, Madagaskar og DR Congo – som er hjem for to tredjedele af alle verdens primatarter. Derfor er disse lande også udråbt som et godt sted at starte, hvis man vil sikre primaternes fremtid. Du kan hjælpe med at beskytte og genskabe deres regnskovshjem på Borneo. Bliv SOS Borneo partner her >>



Vidste du at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 300 orangutanger, og de rehabiliterede orangutanger klarer sig lige så godt i regnskoven som deres vilde slægtninge.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>


Se dokumentar om Red Orangutangens regnskovsarbejde nedenfor.