Lomon kan endelig vende tilbage til regnskoven

13-04-2016

Historien om Lomon, er en historie med en trist start, men med en meget lykkelig slutning! Efter at være holdt som kæledyr, og derefter blevet reddet og hjulpet på Nyaru Menteng i 10 år, er dagen endelig kommet, hvor Lomon kan vende tilbage til regnskoven, som en fri orangutang. 

Da Lomon blev reddet af redningsholdet på Nyaru Menteng, var der ikke meget liv tilbage i ham. Han havde levet, som fastlænket kæledyr i flere år og han var utrolig svag og afkræftet. Det var et livsløst blik, der mødte redningsholdet, inden Lomon forskrækket gemte sig under et håndklæde. 

Blevet fjernet fra sin mor på en plantage 

De mennesker, som havde holdt Lomon i fangenskab hævdede, at de havde fundet ham, alene og efterladt på en ananasplantage. En orangutangmor er meget beskyttende og ville aldrig opgive sin unge uden kamp. Derfor er det mere sandsynligt, at Lomons mor blev dræbt i forbindelse med at han blev taget til fange. 

Var alvorligt underernæret og traumatiseret 

Da Lomon først blev reddet fra sit fangenskab, troede dyrelægerne, at han var omkring tre år gammel. Men efter nærmere undersøgelse, viste det sig, at han faktisk var mellem 6-7 år gammel. De mange år i fangenskab, havde gjort ham alvorligt underernæret og han manglede pels på hoved.

Lomon kom til Nyaru Menteng i april 2006. I begyndelse viste han klare tegn på, at han var traumatiseret. Han ville helst gemme sig fra omverden og lå det meste at tiden og sov. Men trin for trin, og med hjælp fra ekstra god frugt blødte Lomon langsomt op og deltog mere i skovbørnehaven. 

En lærenem orangutang 

Det viste sig hurtigt, at Lomon var en meget intelligent orangutang. Trods sine mange år i fangenskab, var der ikke nogen tvivl om, at han følte sig hjemme i regnskoven. Han lærte efterhånden at lære at klatre i træer og bygge redder, og det lykkedes ham endda at få nye venner, selvom han normalt foretrak at være på egen hånd. Han var dog stadig meget reserveret over for de menneskelige babysittere, så det var kun nogle gange, at de fik lov til at holde ham i hånden eller age ham på ryggen. 

Vender tilbage til regnskoven, som en fri orangutang

Nu er det 10 år siden, at Lomon ankom til rehabiliteringscenteret. Skovskolen gennemgik han med bravur og i løbet af de sidste år, har han levet et relativt frit liv på redningscenterets beskyttede øer. Her får orangutangerne lov til at vise, om de kan klare sig selv både under regn- og tørsæsonen. Og nu er dagen altså kommet, hvor Lomon kan tage sit næste skridt og vende tilbage til regnskoven i Butik Batikap, hvor han hører hjemme!

Lomon bliver genudsat den 18. april sammen med tre andre orangutanger. I løbet af april genudsættes i alt 12 orangutanger fra rehabiliteringscenteret i Nyaru Menteng i Butik Batikaps regnskov. 


Twitter

RED ORANGUTANGEN PÅ TWITTER