Over 100.000 orangutanger dræbt på 16 år

19-02-2018

Borneos orangutang har brug for at alle gør en fælles indsats, hvis den ikke skal udryddes i vores levetid. Det er konklusionen i en ny undersøgelse, der viser, at over 100.000 orangutanger på Borneo er dræbt siden 1999. Undersøgelsen sætter desuden fokus på, at et alarmerende højt antal orangutanger forsvinder fra urørte regnskovsområder, formentligt på grund af at de jages for kødet eller for at blive solgt på det illegale kæledyrsmarked.

Et stort hold forskere har netop publiceret en ny undersøgelse af Borneos orangutangs’ situation i magasinet Current Biology, og det er ikke opløftende nyheder, de viderebringer. I perioden 1999 til 2015 er over 100.000 orangutanger, måske helt op til 148.000, forsvundet fra Borneos skove, og hvis den nuværende afskovning fortsætter vil yderligere 45.000 orangutanger være forsvundet i 2050. Det er katastrofale nyheder for Borneos orangutang, der i 2016 fik ændret sin status fra ”truet” til ”kritisk truet” af den FN støttede organisation IUCN, der i den forbindelse estimerede den tilbageværende population til at tælle omkring 100.000 individer.

Overraskende årsag til orangutangens kritiske situation

Undersøgelsen viser, at steder hvor er er industrier såsom oliepalmeplantager, mineindustri eller tømmerhugst forsvinder orangutangpopulationerne hurtigst, men at det største antal af dræbte orangutanger overraskende kommer fra primære skovområder.

Forklaringen til denne alarmerende udvikling skal formentligt findes i, at flere orangutanger end hidtil troet jages for deres kød eller for at blive solgt på det illegale kæledyrsmarked. På baggrund af interviews med lokalbefolkningen estimerer forskerne, at der hvert år dræbes 2.300 orangutanger på Kalimantan (Indonesisk Borneo) som følge af jagt.

Vi oplever konsekvenserne af jagten

I den seneste måned har flere nyheder om brutale drab af orangutanger været bragt af internationale medier, og med offentliggørelsen af den nye undersøgelse tyder det på, at det desværre kun er toppen af isbjerget.

I Red Orangutangen ser vi også konsekvenserne, da mange af orangutang-ungerne som ankommer til vores rehabiliteringscentre er fundet forældreløse, hvilket formentligt skyldes at moderen er blevet dræbt.

Der er stadig håb for orangutangen

I Red Orangutangen er vi i gang med at etablere flere nye populationer med rehabiliterede orangutanger, og i alle de områder vi arbejder, er inddragelse og oplysning af lokalbefolkningen en væsentligt del af vores arbejde. Desuden oplever vi en større støtte fra Indonesiens regering til at stoppe den ulovlige praksis med at dræbe orangutangerne, der bl.a. førte til anholdelsen af de to personer som stod bag drabet på orangutangerne i ovenstående artikel.

Red Orangutangens arbejde er nu mere aktuelt end nogensinde tidligere, og i Red Orangutangen vil vi fortsætte vores arbejde med at bevare Borneos vilde orangutanger og hjælpe nødstedte individer. Du kan læse mere om vores arbejde her >>

Hvis du kunne tænke dig at være med til at hjælpe Borneos kritisk truede orangutang, kan du adoptere en forældreløs unge her eller blive SOS Borneo partner herFaktaboks om orangutanger:

Orangutang-arter: Efter opdagelsen af en ny orangutang-art i 2017, kender vi til tre forskellige arter af orangutanger. Alle tre arter har status som værende kritisk truet hos den Internationale dyrebeskyttelsesunion (IUCN).

Levesteder: Orangutangen lever kun på Sumatra og Borneo, og er den eneste af de store menneskeaber, der lever udenfor Afrika.

Population: Det estimeres af IUCN, at der er omkring 100.000 orangutanger tilbage på Borneo, men antallet af orangutanger falder drastisk.

Trusler: Det estimeres, at der hvert år dør omkring 3.000 orangutanger som følge af afskovning og yderligere et par tusind som følge af jagt.

Reproduktion: Orangutangen er det pattedyr i verden med længst tid mellem fødsler – mellem 6 og 8 år går der, inden hunnen bliver gravid igen. Dertil kommer, at ungen også er afhængig af moren i op til 6-8 år.

Alder: En vild orangutang kan blive op til 45 år, men i fangenskab helt op til 60 år.

Læs mere om orangutangen her >>Vidste du, at det genudsættelsesprogram Red Orangutangen støtter, er verdens bedste? Siden 2012 har vi genudsat over 300 orangutanger og den efterfølgende monitorering viser, at orangutangerne klarer sig ligeså godt i regnskoven som deres vilde slægtninge.

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>