Verdens største blomst

25-08-2016

En plante uden blade, ingen rødder eller stængel, men som lugter af død og er verdens største blomst. Det lyder måske som det pure opspind, men det er ikke desto mindre sandheden om Rafflesia Arnoldi, verdens største blomst.

Borneo er kendt for at have en enestående natur med et væld af endemiske plante, dyre- og fuglearter. I Borneos regnskove estimeres det, at der findes mere end 15.000 plantearter og på bare 1.5 hektar skov kan man finde mere end 240 træarter. Alligevel er en plante blevet mere kendt end de andre, og det er den enorme blomst Rafflesia Arnoldi.

Blomsten er en del af Rafflesiaceae familien, der indeholder 28 forskellige arter spredt ud over Indonesien, Malaysia, Thailand og Filippinerne. Den største af disse er Rafflesia Arnoldi, som findes på Borneo og Sumatra. Den hidtil største blomst, man har fundet, målte 106,7 centimeter i diameter og vejede 11 kilo.

En kompliceret livscyclus

Blomsten er en parasit, der lever på én bestemt slags lian, hvor den med stængler suger vand og næringsstoffer op fra lianen. Derfor kan man ofte kun se de fem blomsterblade som udgør blomsten. Den har et ”kammer” i midten af blomsten: et hulrum, hvor støvdragere – eller fangere sidder gemt væk, afhængigt af om det er en han eller hunblomst.

Det tager cirka et år for blomsten at gøre sig klar til at blomstre, hvorefter den åbner ”kammeret” og blomstrer i en uges tid, inden dens frø udvikles. Blomsten bestøves af insekter, der er tiltrukket af blomstens udseende og ikke mindst intense lugt, som minder om lugten fra råddent kød. Efter bestøvningen dannes frugten og frøet. Frugtspredningen sker herefter ved hjælp fra små dyr såsom egern og fugle, der spiser frøene og spreder dem ved hjælp af deres afføring.

Yderst sjælden

Blomsten er kritisk truet, da der kun eksisterer ganske få områder på Borneo og Sumatra, hvor der eksisterer nok eksemplarer til at han og hunblomster blomstrer på samme tid og dermed kan bestøve hinanden.

Dertil kommer, at den lian som blomsten gror på, bliver sjældnere og sjældnere jo mere regnskov der forsvinder på Borneo. Dens unikke livscyclus gør tilmed, at det endnu ikke er lykkedes for nogle gartnerier at dyrke blomsten. Derfor er det yderst vigtigt at bevare plantens sidste levesteder.

Du kan blive SOS Borneo partner og være med til at beskytte, genetablere og genplante Borneos regnskove. Læs mere her >>

Indonesien er det det land i verden med tredjeflest arter. Læs mere her >>Borneo er verdens tredje største ø og er hjem for tusindvis af sjældne arter. Det er et af de steder i verden, hvor flest unikke arter har hjemme. Øen huser blandt andet den sjældne træleopard, flyvende slanger og hornede frøer. Læs mere her >>

Læs mere om Red Orangutangens arbejde >>