Den røde menneskeabe

Orangutangen deler 97 % DNA med mennesket og er et meget intelligent dyr. ”Orang” betyder menneske og ”hutan” skov på den lokale dialekt (malaj). Orangutang kan altså oversættes til "skovmenneske". Et gammel malaysisk sagn fortæller, at orangutangerne oprindeligt var mennesker, der bare lod som om de ikke kunne tale og klatrede op i træerne for at slippe for at arbejde.

 
 

En af fire menneskeaber

Orangutanger er én af verdens fire menneskeaber. Hvor de øvrige menneskeaber, gorilla, chimpanse og bonobo, alle lever i Afrika, findes orangutangen kun i Sydøstasien på øerne Sumatra og Borneo. 

Flere forskellige slags orangutanger

Orangutangen kaldes den røde abe, men farven på pelsen varierer. Den sumatranske orangutang (Pongo abelii) er mere orange i pelsen end den type orangutang, der lever på Borneo (Pongo pygmaeus).

Der findes tre forskellige slags underarter af orangutangen på Borneo: Pongo pygmaeus wurmbii, hører den til på den centrale del af Borneo, Pongo pygmaeus morio, hører den til på den østlige del af øen og Pongo pygmaeus pygmaeus, hører den til på den nordlige og vestlige del af øen.


Fem hurtige om orangutanger

  1. Levested:  Borneo og Sumatra
  2. Højde stående:  Han: 140 cm / Hun: 115 cm
  3. Max armspænd = 225 cm
  4. Vægt: Han = 100 kg / Hun = 50 kg
  5. Føde: Frugt, bark, insekter.