Kæledyrshandel

Det er ulovligt at holde orangutanger som kæledyr. Alligevel bliver unger fanget og holdt i private hjem.

Store omkostninger

Orangutangunger er populære kæledyr . De er lærenemme og godt selskab. Men livet som kæledyr har store omkostninger. Orangutangerne mister deres evne til at klare sig i naturen. De lider ofte af fejlernæring og efter et par år, begynder en orangutang at fylde meget.

Ender ofte i bure

Hvis ikke kæledyrsorangutanger begynder deres liv i bur, er det helt sikkert, at de ender der, når de bliver store og for svære at håndtere. Det tager op til otte år at rehabilitere en tidligere kæledyrsorangutang. Nogle orangutanger er så skadede, traumatiserede eller tamme, at de aldrig kommer til at leve i naturen igen.

International handel

Det er stadig prestigefyldt at eje en orangutang i Indonesien, selvom straffen for at holde dem som kæledyr er høj. Orangutangunger eksporteres desuden til Thailand, Malaysia, Singapore og Taiwan. Fordi orangutanger er lærenemme , menneskelignende og sjove, er de populære at bruge i underholdnings- industrien og i forlystelsesparker. Enkelte eksporteres til zoologiske haver, som ikke altid er lovlige. 

Rapport om handel med menneskeaber

I foråret 2013 udkom en rapport fra FN’s miljøafdeling, UNEP, der viste, at handelen med de store menneskeaber er mere organiseret end tidligere. Læs mere om rapporten Stolen apes >>