Trusler

I løbet af de seneste 40 år er over halvdelen af Borneos orangutanger forsvundet, og daglige trusler gør, at der hvert år forsvinder yderligere 2.000 til 3.000 orangutanger. Den seneste opgørelse over antallet af Borneos orangutanger er fra 2017, og den estimerer, at der lever omkring 104.000 orangutanger på Borneo. Population er dog faldet drastisk de seneste år. I 1973 var der 288.000 orangutanger, og i 2025 forventer eksperterne, at der kun vil være 47.000 orangutanger tilbage på Borneo. Derfor har IUCN da også kategoriseret Borneos orangutang som værende kritisk truet, hvilket betyder, at den er i ekstrem høj risiko for at blive udryddet i naturen.

 
 

Rydning af levesteder

Rydning af orangutangernes levested, den tropiske regnskov, truer den vilde orangutangs overlevelse. Når skoven forsvinder, mister orangutangen sin fødekilde og tilflugtssted og tvinges tæt på mennesker. Et møde der ofte er skæbnesvangert for orangutangerne. De voksne orangutanger anses for at være skadedyr i plantagerne og slås ihjel, mens ungerne sælges på det illegale kæledyrsmarked. En anden vigtig faktor er, at rydningen af regnskoven skiller bestandene ad, så risikoen for indavl bliver stor.

En sårbar art

Orangutanghunnen bliver først kønsmoden når de er 12-15 år gamle, og den får får unger med cirka seks til otte års mellemrum, hvilket er den længste periode blandt pattedyr. Det gør orangutangen sårbar som art. Desuden bliver hunnerne helst i deres eget territorium, også selvom træerne bliver fældet, og de ikke længere kan finde føde og er ubeskyttede.

Skovbrande >

Kan en regnskov virkelig brænde? Ja, desværre. Når det tropiske økosystem bliver ødelagt, bliver skoven letantændelig.

Skovhugst >

Hele kloden efterspørger det kostbare træ i regnskoven på Borneo.

Palmeolie >

Indonesien er verdens største producent af palmeolie. Regnskoven bliver ryddet til fordel for plantager.

Minedrift >

I håbet om hurtig profit anlægger den oprindelige befolkning guldminer langs regnskovens floder, både denne og den store industrielle minedrift ødelægger naturen.

Kæledyrshandel >

Orangutangunger er populære kæledyr, selvom det er ulovligt.