Genetablering af unikt økosystem

Red Orangutangen er med til at beskytte og genopbygge et unikt tørvemoseområde med en enestående natur og vilde orangutanger. I løbet af 2016 vil Red Orangutangen, med støtte fra Aage V. Jensens Charity Foundation, blokere 25 kanaler, der dræner et tørvemoseområde som er en del af et yderst sjældent "black-water" flodsystem og hjem for 3.000 orangutanger.

 
 

Projektbeskrivelse

Mawas er et 309.000 hektarer (på størrelse med Fyn) stort tropisk tørvemoseregnskovsområde, der er hjem for en af de største tilbageværende orangutangpopulationer med over 3.000 individer. Derudover lever 48 dyrearter, som er på IUCN’s liste over truede dyr, i området og mange af disse findes kun i Borneos tørvemoser.

I 2013 fik området status som beskyttet natur på grund af tørvemosens unikke og specialiserede økosystem, som inkluderer et sjældent "black-water" flodsystem, der kun findes her og i Amazonas. Et sådan system er kendetegnet ved næringsfattigt og stillestående vand. Derudover fungerer tørvemoserne også som en vigtig buffer mod klimaforandringerne, da tørvemoser kan indeholde op til 20 gange mere CO2 end normal regnskov.

Pres på orangutangernes hjem

Desværre er store dele af tørvemoseregnskovene ødelagt af landbrug og ulovlig tømmerhugst. Ødelæggelsen af tørvemoseområderne i Mawas begyndte i 1990’erne på grund af et ”Mega Rice Project”, hvor den indonesiske regering besluttede at gøre landet selvforsynende med ris ved at dræne en million hektarer tørvemose og dyrke ris i stedet. Projektet mislykkedes, da risen ikke kunne gro i tørvejorden, men de udgravede kanaler fortsætter med at tømme tørvemoserne for vand og den dag i dag, dræner de stadig tørvemoserne i Mawas.

Red Orangutangen genetablerer tørvemosen

Takket være en større donation af Aage V. Jensens Charity Foundation, kan vi i 2016 blokere 25 af de kanaler, som er med til at ødelægge det sjældne økosystem i Mawas. Ved at genetablere tørvemosernes naturlige vandstand, vil økosystemet igen kunne blomstre og fungere som orangutangernes hjem.

Projektet er ledet af Red Orangutangen og bliver implementeret i samarbejde med vores lokale indonesiske partner, Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF), som arbejder tæt sammen med nærliggende landsbyer og involverer dem i projektet. Læs mere om hvordan vi arbejder med lokalsamfundet her >>

Hvordan støtter jeg Borneos regnskov?

Vi har brug for din hjælp til genplante regnskoven og sikre, at orangutangerne også i fremtiden har et hjem. Ved at blive SOS Borneo partner, er du med til at støtte genplantningen af Rantau Upak og andre af Red Orangutangens regnskovsprojekter.

Du kan blive SOS Borneo partner og støtte skovbevarelsen på Borneo hver måned med 50 kroner, ved at følge dette link.Fakta om projektet:

Hvad: Blokering af 25 strategisk udvalgte dræningskanaler, der kan genetablere områdets naturlige vandstand.

Hvor: Et tørvemoseområde kaldet Mawas på Borneo, Indonesien

Hvorfor: Kanalerne dræner og ødelægger dermed et unikt økosystem, som er hjem for 48 udrydningstruede dyrearter, herunder 3.000 vilde orangutanger, og lagre store mængder af CO2.

Hvem: Projektet finansieres af et millionbeløb doneret af Aage V. Jensens Fonde, ledes af Red Orangutangen og implementeres af deres indonesiske samarbejdspartner Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF).

Hvornår: Projektet startes og færdiggøres i 2016

 

Se program om hvordan vi genplanter skoven