Frihed er en basal rettighed, som de fleste af os tager for givet. Men, for mange fuldvoksne orangutanger på Nyaru Menteng er frihed noget, de ikke har oplevet i mange år. De er blevet reddet og har ofte påbegyndt rehabilitering, men af forskellige årsager – for eksempel handicaps eller manglende evner – lever de nu i bur på centeret.

Med #OrangutanFreedom har vi gennem de seneste år, sammen med BOS Foundation og vores internationale partnere i Australien, Sverige, Schweiz, Tyskland og UK haft fokus på at give orangutangerne på BOS Foundations centre friheden tilbage. I første omgang har vi fokuseret på at skaffe egnet skov og midler til at genudsætte orangutanger, der har gennemgået rehabiliteringen. 386 genudsatte orangutanger er det blevet til siden 2012.

Nu er turen kommet til disse prægtige hanner
BOS Foundation har en vision om at deres rehabiliteringscentre skal være helt uden bure. Også for de fuldvoksne hanorangutanger der i dag sidder i bur – enten på grund af sygdom eller handicaps, eller fordi de ikke har tilegnet sig tilstrækkelige færdigheder til at klare sig selv i regnskoven, og er blevet for store til at håndtere sikkert. Mange af dem har siddet der i 10-15 år. De skal have et værdigt liv. De skal ud af burene, og deres evner til at klare sig selv i regnskoven skal testes i naturlige men sikre omgivelser. Dem, der viser, at de har færdighederne, skal genudsættes permanent. Og resten skal sikres et permanent fristed i naturlige omgivelser uden bure.

Hercules
En af de hanner, der sidder i bur på Nyaru Menteng, er store flotte Hercules. Da han kom til centret var han 12-13 år gammel og hans hænder og fødder var forkrøblede efter mange år i et meget lille bur. Var Hercules blevet reddet, da han var yngre, kunne han sikkert have lært at klatre og ville have fået chancen for en dag igen at vende tilbage til et liv som fri orangutang.
Desværre får han nu aldrig denne chance. Han har siddet for mange år i et lille bur. Og, selvom han kan trække sig selv op i træernes laveste grene, bliver hans forkrøblede hænder og fødder aldrig raske nok til, at han kan klatre helt op i trækronerne. Men, vi er fast besluttet på også at give denne blide kæmpe den frihed, han fortjener, på en lille fristeds-ø – uanset hvor lang tid, det tager!

Du kan hjælpe os ved at adoptere Hercules her>>

Du kan være med til at give en af disse hanner friheden tilbage!
Nu får en heldig dansker muligheden for at være en del af et internationalt hold af otte vindere, der sammen skal opleve det øjeblik, hvor en af disse  hanner for første gang i mange år vågner op i friheden. Vi udlodder en helt unik rejse for en person til Borneo. Vinderen skal blandt andet på besøg på begge BOS Foundations rehabiliteringscentre, overnatte på Samboja Lodge, på flodtur og deltage i udsættelsen af en fuldvoksen orangutanghan på en fristeds-ø. Hvis det lyder som din drømmerejse, så læg dit lod i puljen nedenfor.

Vinderen udtrækkes i juni 2019 og rejsen er i november 2019. Den heldige vinder vil blandt andet opleve:

Når en voksen orangutang får friheden tilbage på en af fristeds-øerne – en dag på rehabiliteringscentret på Borneo, der tager sig af rehabiliteringen af 386 nødstedte og forældreløse orangutanger – når orangutangerne kommer hjem efter en lang dag i skovskolen og slapper af og hygger sig på rehabiliteringscentrets legeplads –  et af verdens største rehabiliteringsprojekter for Malaibjørne, hvor bjørnene bor og lærer i semivilde omgivelser – en bådtur ad Sungai Hitam tidevandsflod og se den kritisk truede næseabe og masser af andre dyrearter – overnatning på Samboja Lodge, et fantastisk sted gemt inde i et genplantet regnskovsparadis, hvor man vågner til gibbonabernes sang – at rejse som en del af en gruppe på otte vindere fra forskellige lande.

Præmien inkluderer fly tur/retur til Kalimantan på Borneo, indkvartering, indenrigsfly på Borneo, transport og alle måltider i forbindelse med turen.

Deltag i konkurrencen

Hjælp os med at forbedre forholdene for de orangutanger, der venter på friheden
At give de hanner, som vi i daglig tale kalder “unreleaseables”, deres frihed tilbage er en lang og dyr proces. Alle hannerne kan ikke sættes ud på én gang. Så nogle må vente i burene på deres tur. Vi vil også gerne forbedre forholdene for dem. Vi vil lægge nyt tæt tag over samtlige bure – ialt 1.352 m2, vi vil udnytte de tomme bure, der bliver efterhånden som hannerne bliver genudsat, til at gøre burene for dem, der venter på deres tur, større og vi vil investere i en ny generator, nye berigelsesmaterialer og forbedre forholdene til affaldshåndtering. Alt ialt vil forbedringerne koste 139.000 kroner. Du kan hjælpe med at give de store hanner i bur bedre forhold ved at donere nedenfor.


 75 kr.
200 kr.
450 kr.

                       SMS ABE FRI til 1414 og støt med 100 kr.


Red Orangutangen er godkendt som almenvelgørende fond af Skatteministeriet, og som følge af ligningsloven vil donationer, løbende ydelser og gaver til Red Orangutangen betyde fradragsret til giveren. I 2019 udgør det maksimale skattefradrag for privatpersoner 16.300 kr.