Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark

Bukit Baka Bukit Raya nationalpark er et 1.800 km2 stort skovområde i Schwaner bjergene på grænsen mellem Vest- og Centralkalimantan, som er en del af Heart of Borneo initiativet igangsat af regeringerne i Indonesien, Malyasia og Brunei i 2007 til bevarelse af biodiversiteten i et af verdens største skovområder på tværs af landegrænser. Nationalparken, som også kaldes TNBBBR, har IUCN klassifikationen II (store naturlige områder afsat til at beskytte store økologiske processer og dermed de plante- og dyrearter og økosystemer, der findes i området), og huser for eksempel træleoparder og malaibjørne og mange forskellige fuglearter, her iblandt  Borneo Påfuglefasanen, der er endemisk for Borneos lavlandsskove. Der findes også en lille vild orangutang population i nationalparken. Men, det er usikkert om den er bæredygtig på lang sigt og har derfor brug for forstærkning.

Red Orangutangens programmer i området

Red Orangutangen har flere programindsatser i TNBBBR: genudsættelse af orangutanger, der har gennemgået rehabiliteringsforløb på Nyaru Menteng, monitoreringsindsatser til beskyttelse af orangutangerne og området, biodiversitets-research og indsamling af viden om, hvordan vilde orangutanger lever samt at sørge for at områdets aktører - orangutanger, parkpersonale og lokale indbyggere - kan leve side om side uden konflikter.

GENUDSÆTTELSE
af rehabiliterede orangutanger
MONITORERING
af genudsatte orangutanger
PATRULJERING
SKOVBRANDE OG ILLEGALE AKTIVITETER
BIODIVERSITET
BEVARING OG RESEARCH
LOKALSAMFUND
UDVIKLING OG KONFLIKTHÅNDTERING

Om Bukit Baka Bukit Raya nationalpark

Bukit Baka Bukit Raya nationalpark består egentlig af to nationalparker, Bukit Raya, etableret i 1978 og Bukit Baka, etableret i 1982, som i 1992 blev slået sammen til én stor nationalpark, som går under navnet Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark - eller kort TNBBBR Nationalpark. Det meste af parken er højtbeliggende, men der er rigelig lavlandsskov henover grænsen mellem Vest- og Centralkalimantan til at understøtte vækst af orangutangpopulationen og immigration. Rehabiliterede orangutanger fra Vest- og Centralkalimantan genudsættes her. Schwaner bjergene danner en naturlig grænse, der holder de genudsatte orangutanger i nærheden af genudsættelses-områderne, da de holder til i lavlandsskov. Risikoen for konflikter mellem orangutanger og mennesker er lille, da genudsættelsesområderne ligger langt væk fra landsbyer, gårde og veje. Området byder på en blanding af klatre- og fødetræer, som er velegnet til orangutanger. Og - sidst men ikke mindst - så er området beskyttet og genudsættelserne og den efterfølgende monitorering foregår med fuld støtte fra parkmyndighederne.

Bukit Baka Bukit Raya nationalpark med Schwaner bjergryggen i baggrunden. NB TYVSTJÅLET. MÅ IKKE BRUGES. SKAL ERSTATTES MED ANDET[/caption]

Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark - facts

 

  • 1.800 km2
  • Beliggende på grænsen mellem vest og Centralkalimantan
  • Består både af højlandsskov (Schwaner bjergene) og lavlandsskov
  • Arealet er fredet
  • IUCN kategori II klassificeret
  • Orangutanger fra Vest- og Centralkalimantan genudsættes her
  • Ultimo februar 2020 er 167 orangutanger fra Nyaru Menteng genudsat her
  • Monitoreringshold bor i områderne og overvåger orangutangerne og tegn på skovbrande eller illegal aktivitet
  • Med støtte fra Red Orangutangen blev der i 2019 etableret en ny permanent camp til monitoreringsholdene, ligesom bemandingen i begge områdets camps blev øget og forbedret udstyr, så som kamerafælder, til indsamling af data om orangutanger og biodiversitet i området blev taget i brug
  • Med støtte fra CISU har Red Orangutangen og BOS Foundation igangsat et projekt, der skal skabe forbedrede levemuligheder for lokalbefolkningen i og omkring nationalparken og samtidig mindske konflikterne mellem dem, nationalparken og de genudsatte orangutanger.

Her ligger Bukit Baka Bukit Raya nationalpark

Genudsættelsesområdet TNBBBR, som ligger på grænsen mellem Vest- og Centralkalimantan - DAVID kan man zoome ud?