Rehabilitering

Hvis en orangutang af den ene eller den anden årsag ikke kan overleve ved egen hjælp, kommer de til rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng. Her passes over 500 orangutanger, indtil de har lært at klare sig selv. Rejsen går gennem vuggestuen, børnehaven og skovskolen. Den slutter på ø-universitetet, hvorefter orangutangerne endelig er klar til at vende hjem til et liv i frihed.

Menneskelige erstatningsmødre

En orangutangunge har ligeså meget brug for omsorg og kontakt som en menneskebaby. Har en orangutang ikke levet sammen med sin mor i naturen tilstrækkelig længe, må den lære alt basalt om at leve i naturen af mennesker. På Nyaru Menteng får orangutangerne menneskelige erstatningsmødre, og disse babysittere giver dem kærlighed og underviser dem i skovfærdigheder.

Fra hjælpeløs til vild

Orangutangerne er ofte ganske små og hjælpeløse, når de flytter ind på centret. De har behov for menneskelig omsorg, fordi de mangler deres orangutangmor. Undervejs i rehabiliteringen bliver de mere og mere vilde og svære at håndtere. Hvis orangutangerne til sidst ikke vil have med deres mennesker at gøre, er det en succes. De er ved at være klar til et liv tilbage i regnskoven og kan genudsættes.

Vuggestue >

I vuggestuen lever få orangutanger sammen og har tæt kontakt med deres babysittere.

Børnehave >

I børnehaven får orangutangerne lov til at prøve kræfter med lidt flere orangutanger, og undervisningen begynder.

Skovskolen >

I skovskolen bliver orangutanger opfordret til at være hele dagen i træerne og øve sig på at bygge reder og finde føde.

Ø-Universitetet >

Når orangutangerne er færdiguddannede, bliver de sendt på ø-universitetet. Her lever de stort set uden mennesker. 

Se dokumentar med orangutangerne

I denne dokumentar kan du komme helt tæt på det daglige arbejde med at hjælpe forældreløse orangutanger og bevare artens overlevelse.