Smitsomme sygdomme er nu, sammen med afskovning og jagt, en af de tre største trusler mod den kritisk truede orangutang.
Der er omfattende videnskabeligt bevis for, at orangutanger og andre menneskeaber er følsomme over for vira og bakterier som forårsager sygdomme hos mennesker. Det gælder bl.a. for almindelig forkølelse, influenza og tuberkulose.
Af samme grund bliver der altid taget forholdsregler på rehabiliteringscentrene, så orangutangerne undgår at blive smittet af mennesker.

Kan orangutangerne blive smittet af COVID-19?

Da orangutanger er følsomme over for visse vira og bakterier som kan føre til luftvejssygdomme hos mennesker, er der desværre også en risiko for, at SARS-CoV-2, det nye coronavirus, som forårsager sygdommen COVID-19 i mennesker, kan udgøre en trussel for orangutanger. Der er dog endnu ikke dokumenterede tilfælde af sygdommen hos orangutanger.

Det er herudover uvist om sygeligheden og dødeligheden, som SARS-CoV-2 forårsager hos mennesker, vil være den samme hos orangutanger. Ved andre sygdomme har overførsel af sygdomsfremkaldende vira og bakterier, som giver milde symptomer hos mennesker hos aber vist sig at føre til moderate eller alvorlige udfald. En introduktion og spredning af det nye coronavirus i de vilde orangutangbestande kan derfor potentielt være fatal for bevarelsen af den kritisk truede orangutang.

Læs mere om, hvad vi gør for at beskytte orangutangerne under coronakrisen her

Kilde:
COVID-19: protect great apes during human pandemics, Nature