Nyhed: Alba genudsættes

Læs hele nyheden her>>

Opdatering: Alba har det godt!

Læs hele nyheden her>>

-----------------------------------------------------

Om Alba

I april 2017 skete intet mindre end en verdenssensation. Red Orangutangens lokale partner på Borneo, BOS Foundation, rykkede ud til en landsby i Kapuas distriktet nær Mawas. Her havde de modtaget et tip om en albino-orangutang, der blev holdt i bur som kæledyr.

Ejeren af buret forklarede, at han havde fundet den i et ødelagt skovområde i nærheden. Orangutang-hunen, dengang ca. 5 år, blev reddet og bragt til rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng. Her modtog hun behandling fra dyrlæger og blev holdt under observation for at fastlægge, hvorvidt hun var i stand til at klare sig selv, hvis hun skulle sættes fri i et beskyttet område.

alba albino orangutang
"One of a kind!" Alba er nem at kende med sin hvide pels og blå øjne. Den hidtil eneste kendte af sin slags i verden.  

BOS Foundation gav hende navnet Alba

Det er første gang i historien, at man har kendt til eksistensen af en albino-orangutang. Hendes udseende skyldes en gen-fejl og er meget sjælden. Derfor har nyheden trukket overskrifter verden over, og der har været bred interesse for dette unikke individ. Grundet den store interesse for Alba, og da hun givetvis har levet det meste sit liv i naturen, har det været vigtigt for BOS Foundation at holde hende i et miljø, hvor hun var beskyttet og hendes naturlige adfærd blev stimuleret bedst muligt.

Alba fortjener, ligesom alle andre orangutanger, et liv i regnskoven

Grundige undersøgelser af Alba har vist, at hun både har nedsat syn og hørelse, der vil nedsætte hendes færden i regnskoven betragteligt. Hendes unikke, hvide pels gør hende lettere at spotte og mere attraktiv for illegal handel. Selvom områderne som BOS Foundation benytter er beskyttet og monitoreret mere end anden regnskov, så vil Alba givetvis kræve ekstra opmærksomhed.

Det er dog altid vores mål for nødstedte orangutanger, der reddes og ankommer til rehabiliteringscentrene Nyaru Menteng eller Samboja Lestari, at de får de bedst mulige og naturlige forhold og på sigt kan leve i frihed, eller på permanente fristeder, der minder om.

alba i træ
albino orangutang

Det bedst mulige liv

Red Orangutangen arbejder sammen med BOS Foundation for at sikre alle orangutanger det bedst mulige liv. Derfor har vi i samarbejde med BOS Foundation besluttet, at det vil være en god løsning, at klargøre en regnskovsklædt, men beskyttet, ø til Alba og andre orangutanger. Denne ø, administreret af BOS Foundation, har været planlagt et stykke tid og er tæt på færdiggjort.

På denne relativt store ø vil Alba kunne leve sammen med andre orangutanger, og næsten ikke have nogen kontakt med mennesker. Samtidig kan vi sikre, at hun får rigeligt føde, øget beskyttelse samt den potentielt nødvendige dyrlægehjælp.

Da Alba blev fundet i en relativ høj alder (ca. 5 år) og har udvist tegn på vild adfærd, kan genudsættelse i regnskov også være en realistisk fremtid.

Uanset hvad fremtiden indeholder, så handler det om at finde den bedst mulige løsning for Alba.

Frihed i regnskov eller på beskyttet ø?

Arealet som BOS Foundation har sikret til den beskyttede regnskovsø, ligger ikke langt fra Nyaru Menteng i Central Kalimantan. Den skovbeklædte flod-ø, strække sig over ca. 10 hektar.

På den tilstødende ø har BOS Foundation bygget en mindre klinik, medarbejderfaciliteter, frugtopbevaring, og en række observationsplatforme.

Ender løsningen med at blive genudsættelse i regnskov, bliver øvelsen at undersøge, hvordan hun tilpasser sig dette liv, og vurdere, om dette skal være en permanent løsning eller om hun skal translokeres til mere beskyttede rammer.

Kunstig ø som Alba skal bo på
De to nye øer er skabt med kanaler og vand fra den oprindelige flod, der løber gennem området. Til højre er der gjort klar til medarbejderfaciliteter, klinik mm. Øen til venstre er tiltænkt Alba og tre andre orangutanger.

Video af Alba