I april 2017 skete intet mindre end en verdenssensation. Red Orangutangens lokale partner på Borneo, BOS Foundation, rykkede ud til en landsby i Kapuas distriktet nær Mawas. Her havde de modtaget et tip om en albino-orangutang, der blev holdt i bur som kæledyr.

Ejeren af buret forklarede, at han havde fundet den i et ødelagt skovområde i nærheden. Orangutang-hunen, dengang ca. 5 år, blev reddet og bragt til rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng. Her modtog hun behandling fra dyrlæger og blev holdt under observation for at fastlægge, hvorvidt hun var i stand til at klare sig selv, hvis hun skulle sættes fri i et beskyttet område.

Albino orangutang alba
"One of kind" - Alba er med sin hvide pels og blå øjne en vaskeægte verdenssensation. Credit: Björn Vaughn

BOS Foundation gav hende navnet Alba

Det er første gang i historien, at man har kendt til eksistensen af en albino-orangutang. Hendes udseende skyldes en gen-fejl og er meget sjælden. Derfor har nyheden trukket overskrifter verden over, og der har været bred interesse for dette unikke individ. Grundet den store interesse for Alba, og da hun givetvis har levet det meste sit liv i naturen, er det vigtigt for BOS Foundation at holde hende i et miljø, hvor hun er beskyttet og hendes naturlige adfærd stimuleres bedst muligt.

Alba vil ikke være sikker nok i regnskoven

Grundige undersøgelser af Alba har vist, at hun både har nedsat syn og hørelse, der vil nedsætte hendes overlevelseschancer i regnskoven betragteligt. Hendes unikke, hvide pels gør hende lettere at spotte og mere attraktiv for krybskytter og illegal handel.

Dertil kommer, at det kan være uhensigtsmæssigt at lade hendes genfejl svække en allerede presset bestand af orangutanger. Tilsammen gør disse faktorer, at det ville være uansvarligt at genudsætte hende i regnskov uden for rehabiliteringscentrets område, som ellers er vores mål for andre nødstedte orangutanger, der reddes og ankommer til rehabiliteringscentrene Nyaru Menteng eller Samboja Lestari. Vi vil dog forsøge og arbejde for at give hende de bedst mulige og regnskovs-lignende forhold.

alba i træ
albino orangutang

Hun har ret til det bedst mulige liv

Red Orangutangen arbejder sammen med BOS Foundation for at sikre alle orangutanger det bedst mulige liv. Derfor har vi i samarbejde med BOS Foundation besluttet, at det vil være en god løsning, hvis hun flyttes ud på en regnskovsklædt, men beskyttet, ø. Her kan hun få de bedst mulige rammer og komme så tæt på en vild orangutangs liv, som muligt. På denne relativt store ø vil Alba kunne leve sammen med andre orangutanger, og næsten ikke have nogen kontakt med mennesker. Samtidig kan vi sikre, at hun får rigeligt føde, samt den potentielt nødvendige dyrlægehjælp.

Albas regnskovsø og BOS Foundation Information Center

Arealet som BOS Foundation har sikret til regnskovsøen, ligger i nærheden af Nyaru Menteng i Central Kalimantan. Den skovbeklædte flod-ø, som Alba flytter ind på, vil strække sig over 5-10 hektar. Her vil Alba og tre andre orangutang-hunner (Radmala, Kika og Unyu) leve i naturnære omgivelser, der stimulerer deres naturlige adfærd, samtidig med at hun kan modtage den pleje, som hun kan få brug for. Budgettet for anlæggelse af området er ca. 250.000 kr., og dækker bl.a. etablering af kanaler, infrastruktur og foderplatforme.

På den tilstødende ø, ved siden af Albas, har BOS Foundation bygget en mindre klinik, medarbejderfaciliteter, faciliteter til frugtopbevaring , og en række observationsplatforme. Derudover er der også et mindre informationscenter om området og BOS Foundations arbejde til mindre grupper af besøgende og journalister.

Kunstig ø som Alba skal bo på
De to nye øer er skabt med kanaler og vand fra den oprindelige flod, der løber gennem området. Til højre er der gjort klar til medarbejderfaciliteter, klinik mm. Øen til venstre er tiltænkt Alba og hendes tre venner.

Video af Alba