Her er en orangutang

2008Borneo024

Det er en voksen hanorangutang. Du kan se det på de sorte halvrunde tingester, han har på siden af hovedet. De hedder kindvalker. Kindvalkerne viser hunorangutangerne, at han er en vigtig orangutang. Det er ikke alle hanner, der har kindvalker.

En hanorangutang lever alene i regnskoven fra han flytter fra sin mor, når han er 7-8 år gammel, og til han dør. Han kan blive op til cirka 45 år gammel.

Han er omkring 150 cm høj - højere bliver en orangutang nemlig ikke. Han har til gengæld meget lange arme - hvis han strækker begge arme ud til siden, så måler han 250cm fra hånd til hånd. Han bruger sine lange arme til at svinge sig fra træ til træ med - det er sådan han kommer rundt i regnskoven.

Han vejer mellem 75 og 150 kg, og så er han 7 GANGE STÆRKERE end et menneske!

Her er flere orangutanger

aiko

De er forældreløse orangutangunger, og bor på en skovskole i Borneos regnskov. Her lærer de alle de ting, de skal kunne, før de kan klare sig selv i regnskoven. I den vilde natur ville de have været sammen med deres mor indtil de var 7-8 år gamle og havde lært nok til at kunne klare sig selv.

I skovskolen er det dyrepasserne, der lærer dem alle de nødvendige færdigheder - for eksempel at bygge rede, at finde føde, at kunne genkende fare osv. 

Når de har lært det, de skal bruge, flytter de ud til en ø, hvor de skal klare sig helt selv uden dyrepassernes hjælp. Dyrepasserne holder øje med dem for at se, hvor dygtige de er til at klare sig selv.

Når dyrepasserne synes at de er dygtige nok, bliver de flyttet ud i den rigtige vilde regnskov for at leve resten af deres liv der som rigtigt vilde orangutanger.

Vidste du det?

Orang betyder menneske og utan betyder skov. Så faktisk betyder orangutang skovmennesket!

Orangutangen bliver også kaldt regnskovens gartner. Det er fordi den spiser så mange forskellige frugter og bær og at der vokser nye træer og frugtbuske op af dens lort!

Orangutangen er en menneskeabe. Man kan kende menneskeaber fra almindelige aber på at de ikke har en hale.

Der findes 4 forskellige menneskeaber: gorillaen, chimpansen, bonoboen og orangutangen. 

Orangutangen er den eneste af menneskeaberne, der ikke lever i Afrika, men i Asien - på øerne Borneo og Sumatra.

Orangutangen bygger en rede højt oppe i et træ hver aften, som den ligger i og sover om natten. 

Orangutangen er god til at bruge redskaber. Den bruger for eksempel store palmeblade som paraply, når det regner, og den bruger små grene til at pirke termitter og honning ud af træstammer med.

Klik på knapperne her og hent både orangutang opgaveark og cube craft ark til at klippe og klistre dine egne orangutang figurer med. De koster ikke noget.

kidszone_verdenskort

Her bor orangutangerne

Alle orangutangerne lever i regnskove i Asien

På øen Borneo lever Borneo orangutangen

På øen Sumatra lever Sumatra orangutangen og Tapanuli orangutangen

Orangutangen er kritisk truet

Det betyder, at der ikke er særligt mange orangutanger tilbage, og hvis vi ikke gør noget for at hjælpe den, så er der snart slet ikke flere tilbage.

Den vigtigste grund til, at der ikke er så mange orangutanger tilbage, er at dens hjem - regnskoven - forsvinder meget hurtigt. Nogen fælder regnskoven, fordi de vil lave marker i stedet for, og nogen fælder regnskoven, fordi de vil bruge træet. Og, så er der næsten hvert år kæmpestore skovbrande i regnskoven også. På billedet her kan du se en orangutang, der sidder i noget, der engang var hans skov.

Der er også nogen, der jager orangutangerne. Fordi de skal bruge mad til deres familie, eller fordi orangutangen tramper rundt i deres marker, fordi den ikke har noeget skov at være i. Og, så er der faktisk også nogen, der fanger orangutangerne og sender dem til andre lande, hvor de skal optræde for mennesker.

orangutangitra_1x1

Hvad spiser orangutanger?

Orangutanger spiser alt, hvad de kan finde i skoven. De spiser allermest frugt og bær, men også små blade fra træerne og svampe - og så finder de honning og termitter i træstammerne, som de også godt kan lide.

  • FRUGT

  • SMÅ BLADE

  • HONNING

  • TERMITTER

MONITA

Monita, som du måske har læst om i opgavearket, bor også på Skovskolen i Borneos jungle. Hun er 3 år gammel og bliver passet af dyrepasserne, som også lærer hende en masse ting hver dag - ting hun skal bruge, når hun en dag vender tilbage til sit rigtige hjem, regnskoven. Du kan læse mere om hende her 

JUNGLEBIO

Her er nogle små film om noget af det, de små orangutanger lærer i skovskolen, så de en dag er klar til at flytte hjem til regnskoven og klare sig selv.

Orangutanger, der lever i den vilde regnskov, bygger reder højt oppe i træerne, hvor de kan hvile sig i løbet af dagen og sove om natten. Oppe i trætoppene er de nemlig i sikkerhed for skovbundens farer. Hver dag samler orangutangerne grene og blade til at bygge en ny rede – det er det orangutangungerne i videoen øver sig i.

Orangutangerne er ikke kræsne, og det er godt, når man bor i skoven. De spiser for eksempel også termitter, som er fyldt med portein. I videoen kan du se, hvordan orangutangerne i skovskolen lærer at brække træ og suge termitterne ud med en hurtig indånding.

For vilde orangutanger er det meget vigtigt at kunne klatre op og ned ad høje træstammer uden problemer. Derfor har de forældreløse orangutanger i skovskolen brug for træ-klatrings-træning. 

Orangutanger YNDLINGSMAD er frugt. Og der er mere end 100 forskellige slags frugt i regnskoven. Men, det er jo vigtigt at vide, hvilke frugter, der ikke er giftige og, hvordan man spiser dem. Det er ret nemt at spise for eksempel figner og guava, men kokosnødder og durianfrugt er ikke helt så let

I den vilde regnskov, er der dyr, der er farlige for orangutanger - for eksempel leoparder og giftige slanger. I skovskolen lærer de små orangutanger, hvordan man undgår de farlige dyr.

Orangutangerne bevæger sig i træerne på mange forskellige måder. En af dem er armgang. Derfor øver orangutangungerne i skovskolen sig også på at blive gode til det.

mp-omvendt

Donér via MOBILEPAY nummer 53018

orange-sms

SMS abe til 1414 og støt med 100 kr.