Et nyt forskningsprojekt viser nu de første billeder direkte fra livet i regnskoven. Håbet er, at disse data kan give ny viden om, hvordan orangutangerne klarer sig, efter de er blevet genudsat.

Et stort forskningsprojekt skal stille skarpt på, hvordan de genudsatte orangutanger klarer sig i regnskoven. På nogle af de første billeder fra projektet kan man se leoparder, malaybjørne og nysgerrige orangutanger i deres naturlige habitat.

Foto: BOSF/ Bogor Agricultural University (IPB)/ University of British Columbia (UBC)

Billederne kommer fra Bukit Batikap Protection Forest, som er et af de beskyttede områder, hvor de orangutanger, der har gennemført et rehabiliteringsforløb på Nyaru Menteng bliver sat fri. Indtil videre er der sat 30 kamerafælder op, som skal samle vigtige data fra livet i regnskoven.

Dette indledende forskningsprojekt i Bukit Batikap er et samarbejde mellem vores partner BOS Foundation, University of British Columbia og Bogor Agricultural University. Orangutangerne er ikke tidligere blevet observeret ved brug af kamerafælder, og projektet er stadig i en relativt tidlig fase. Håbet er, at de data, der bliver samlet ind, kan give et indtryk af biodiversiteten i området, og samtidig give flere oplysninger om, hvordan orangutangerne i området lever.

Denne information skal, sammen med den viden vi allerede har fra observationer af orangutangerne, hjælpe til, at genudsættelsesprogrammet hele tiden bliver forbedret.

Kamerafælderne bliver sat op i Batikap (Foto: BOSF/ Bogor Agricultural University (IPB)/ University of British Columbia (UBC))

Vores partnerorganisation BOS Foundation monitorerer løbende genudsatte orangutanger ved hjælp af radiosendere. På den måde får de en række data, der fortæller, hvordan den enkelte orangutang tilpasser sig sin nye tilværelse som vild orangutang. Der er dog begrænset batteritid på de radiosendere, som orangutangerne er udstyret med, og derfor er der behov for andre metoder til at monitorere den nye population af orangutanger.

Læs mere om, hvordan vi følger orangutangerne efter genudsættelsen.

Her kan kamerafælderne være en mulighed for at give information om orangutangpopulationerne på lang sigt. Kamerafælderne har desuden den fordel, at man undgår kontakt mellem mennesker og dyr, hvor sygdomme potentielt kan blive overført.

Erfaringen fra forskningsprojektet i Bukit Batikap med brug af kamerafælder vil blive anvendt i monitoreringsindsatsen, som Red Orangutangen støtter i genudsættelsesområderne i Nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR).

Læs mere: Monitoreringsholdets oplevelse med Vista og Vee i nationalparken TNBBBR

Bornean bearded pig (Foto: BOSF/ Bogor Agricultural University (IPB)/ University of British Columbia (UBC))

Clouded leopard (Foto: BOSF/ Bogor Agricultural University (IPB)/ University of British Columbia (UBC))
Orangutang (Foto: BOSF/ Bogor Agricultural University (IPB)/ University of British Columbia (UBC))
Malaybjørn (Foto: BOSF/ Bogor Agricultural University (IPB)/ University of British Columbia (UBC))
Makakabe (Foto: BOSF/ Bogor Agricultural University (IPB)/ University of British Columbia (UBC))
Makakabe (Foto: BOSF/ Bogor Agricultural University (IPB)/ University of British Columbia (UBC))
Orangutang (Foto: BOSF/ Bogor Agricultural University (IPB)/ University of British Columbia (UBC))