Skovrydning er ikke kun et miljøproblem – det er et udviklingsspørgsmål.

Sammen med Verdens Skove sætter Red Orangutangen i Altinget fokus på, hvorfor den kommende danske udviklingspolitiske strategi skal være grøn.

“Ved at støtte dem, der beskytter naturen gennem et stærkt civilsamfundssamarbejde, kan Danmark bidrage til en mere retfærdig og bæredygtig fremtid, ” skriver Marie Sigvardt, direktør, Red Orangutangen og Jakob Kronik, co-generalsekretær, Verdens Skove.

Læs med her

Regnskov understøtter alt liv på jorden, og den hastige rydning en katastrofe for mennesker, dyr, klima og biodiversitet. Det er derfor helt afgørende med en udviklingspolitik, der understøtter økosystemer for fremtidens adgang til rent vand, sundhed og fødevaresikkerhed. Foto: Indrayana

Derfor skal Danmarks nye udviklingspolitiske strategi være grøn

Hvert år forsvinder millioner hektar skov. Det er ikke blot en katastrofe for biodiversiteten og klimaet, men også for de millioner af mennesker, der er afhængige af skovene til deres levebrød, medicin og kultur. I anledning af Danmarks kommende nye udviklingspolitiske strategi, sætter 

Red Orangutangen og Verdens Skoves fokus på skovens afgørende rolle i at opretholde liv på jorden og dermed også behovet for at gøre strategien grøn.

Skovens vitale betydning for mennesker, dyr og klima 

Omkring en tredjedel af jordens overflade er dækket af skov – hjem for over 80 % af verdens arter af dyr, planter og insekter. Samtidig fungerer skovene som enorme kulstoflagre, der trækker CO2 ud af atmosfæren og dermed bidrager til at bremse klimaforandringerne. Skovrydning frigiver disse lagre, hvilket eskalerer den globale opvarmning. Klimaforandringer er ikke længere en fremtidig trussel, men en aktuel krise, der rammer de mest sårbare samfund hårdest.

Beskyt dem, der beskytter naturen

Oprindelige folk er beviseligt de bedste til at beskytte skovene, men deres rettigheder og adgang til skoven er under konstant pres. Foto: BPI

Oprindelige folk og lokale samfund har gennem århundreder forvaltet skovene på en bæredygtig måde. Ifølge FN’s klimapanel (IPCC) og biodiversitetspanel (IPBES) er styrkelsen af deres rettigheder en af de mest effektive og billige metoder til at beskytte skovene.

Regnskovene på Borneo, hvor Red Orangutangen arbejder, er nogle af de rigeste kulstoflagre på jorden, hjemsted for kritisk truede arter som orangutangen og et hotspot for biodiversitet. Det samme gælder for de steder, Verdens Skove arbejder, bl.a. i biodiversitets hotspots i Albertine Rift Valley i Uganda og i Boliviansk Amazonas. 

I over 40 år har vi i begge organisationer arbejdet ud fra en helhedsorienteret tilgang til regnskovsbevarelse. Det indebærer blandt andet at støtte oprindelige folk og skovafhængige lokalsamfund i at opnå rettigheder til skoven, så de kan forvalte og bruge dens ressourcer bæredygtigt.

Vi ved af erfaring, at langsigtede investeringer i samarbejde med civilsamfundet og sikring af rettigheder for de mennesker, der berøres allermest, er helt afgørende for udviklingen af bæredygtige forvaltningsplaner for skovene og de lokale samfund.

En udviklingspolitik, der forener natur og mennesker 

Med den nye udviklingspolitiske strategi har Danmark en unik mulighed for at sætte en dagsorden, der ikke kun afspejler danske interesser, men også understøtter en retfærdig og bæredygtig global udvikling. Det gør vi ved at samtænke klimahandling, biodiversitetsbeskyttelse og menneskerettigheder i udviklingspolitikken.

Sammen med 92-gruppen bakker Verdens Skove og Red Orangutangen op om regeringens mål om, at 35% af udviklingsbistanden øremærkes projekter, der beskytter natur, klima og mennesker. Verdens Skove og Red Orangutangen arbejder desuden for, at halvdelen af de 35% skal allokeres til såkaldte “mørkegrønne” initiativer, der har som hovedformål at restaurere, genoprette og bevare økosystemer, som er afgørende for biodiversitet, klimareduktion og -tilpasning samt for en række af økosystemtjenester, der giver adgang til rent vand, sundhed og fødevaresikkerhed.

Langsigtede investeringer i samarbejde med civilsamfundet, sikring af oprindelige folks territoriale rettigheder og inddragelse af lokale samfund er helt afgørende for at forankre bæredygtige skovforvaltningsløsninger.

Skovrydning er ikke kun et miljøproblem – det er et udviklingsspørgsmål. 

Ved at støtte dem, der beskytter naturen gennem et stærkt civilsamfundssamarbejde, kan Danmark bidrage til en mere retfærdig og bæredygtig fremtid. Det kræver en udviklingspolitik, der forener miljøbeskyttelse og social retfærdighed – og handler med ambition og ansvarlighed.

Red Orangutangens stærke partnerskab med Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) sikrer, at vi når helt ud i lokalsamfundene med vores bevaringsarbejde. Foto: BOSF