Klimaforandringer, biodiversitetskrise og truede dyrearter er ikke bare et anliggende for den ’voksne generation’. Det optager i høj grad børn og unge, men alt for ofte er vi ikke gode nok til at lytte til deres bekymringer og hjælpe dem til at vende magtesløshed til håb.

Derfor har Red Orangutangen udviklet det landsdækkende undervisnings- og rapkonkurrence-projekt, BioRap projektet, som har givet overvældende positiv respons. Lige om lidt kulminerer projektet med udgivelsen af ”Rejs Dig op” – børnenes opråb til os alle om at stå sammen og gøre noget for klimaet.

På imponerende vis har over 60 sjetteklasser fra hele Danmark de seneste måneder arbejdet med at omsætte viden, følelser og globale perspektiver i Red Orangutangens undervisnings- og rapkonkurrence-projekt: BioRap projektet. Målet? At give børn mod og sprog til at engagere sig i en fremtid, der i høj grad bliver deres.

Børnenes blik på fremtiden

”Vi skylder børn at lytte”, siger Marie Sigvardt, direktør for Red Orangutangen om hvorfor lige netop en organisation som denne har lavet et BioRap projekt, og uddyber:
”Vi har brug for deres blik på fremtiden og ikke mindst deres engagement. Både fordi vi skal tage deres følelser alvorligt, og fordi deres engagement er uundværligt for den fortsatte opmærksomhed på arbejdet med truede dyrearter, klima- og biodiversitets-udfordringer, som især vil påvirke deres generation”.

Projektet er finansieret af midler fra Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje, som administreres af CISU – Civilsamfund i Udvikling.

Børnene fra Mårslet Skole gør klar til optagelse

Klimaangst og handlekraft i børnehøjde – En ny slags undervisning
For cirka et år siden iværksatte Red Orangutangen det landsdækkende BioRap Projekt, et undervisningsforløb, hvor klima, biodiversitet og globalt ansvar blev formidlet gennem musik og kreativitet – i børnehøjde. Ved at kombinere viden med kreativt udtryk, forsøger vi at give børnene både sprog og mod til at håndtere deres følelser og gøre dem til aktører i stedet for tilskuere.

Baggrunden er alvorlig: Internationale undersøgelser viser, at over halvdelen af alle børn er ekstremt bekymrede for klodens fremtid. Flere forskere, heriblandt Jonas Andreasen Lysgaard, forsker i bæredygtig pædagogik på DPU, peger derfor på, at ”håndtering af børn og unges klimaangst bliver en af de vigtigste pædagogiske opgaver, fordi det er uomgængeligt, at vores fremtidige liv er udfordret af klimaforandringer”, og bekymringen starter tidligt (Forskere: En ny klimapædagogik skal plante håb og mod)

Fra Borneo til Danmark
Projektets materiale lægger vægt på at give globale perspektiver: I et videoundervisningsforløb møder de danske elever bl.a. Sebangau Rangers – børn fra Borneo Nature Foundations (BNF) Nature Clubs, som underviser børn fra lokalsamfundene i at beskytte regnskoven.

Sebangu Rangers - unge fra Borneo
Industrialisering og kulturarvserodering truer Borneos oprindelige folk, og Sebangau Rangers viser vejen mod bæredygtig forvaltning.

I undervisningsforløbet afsluttende video sætter naturformidler Sebastian Klein emnerne i perspektiv med både alvor, håb og selvtillid. Igen understreges det, at der er håb, og at børnenes stemmer er vigtige.

Reaktionerne har været overvældende. Fra flere lærere rundt om i landet har vi fået tilbagemeldinger om, at det har været en øjenåbner for mange af eleverne at opleve, hvordan klimaforandringerne rammer børn andre steder i verden, helt konkret. Særligt video-mødet med Sebangau Rangers og muligheden for at sende en videohilsen tilbage til Borneo har bidraget til identifikation, solidaritet og gjort fjerne problemer nære.

Se med hvad Gåsetårnskolen har fået ud af projektet

Elefanten i rummet, sat på vers
Som kulmination har eleverne skullet omsætte klimasnak til rim, følelser til flow – og klassevis skrive og opføre deres egen rapsang. Musikken er komponeret specielt til BioRap Projektet af den anerkendte musikproducer Chief 1. Sangen skulle handle om både undervisningen og deres egne følelser.

Af de mange flotte videoer, vi har modtaget fra skolerne, er det tydeligt at se, at det har krævet mod, men at børnene i den grad har taget bladet fra munden og sat bramfri musikalske ord på klimaangsten og dens ledsagende følelse af apati.

Se Verdens Længste Børneklima-rap her – en sammenklipning af alle de flotte bidrag fra hele landet

”Det gør indtryk at se, hvordan eleverne i fællesskab har manet ”elefanten i rummet” over i et hjørne, og selv taget styringen,” fortæller ide-mand bag projektet, Jens Kjær Larsen fra Red Orangutangen, og fortsætter imponeret: ”Resultatet blev stærke, hudløse og håbefulde musikalske udtryk for klimaangst, fællesskab og handlekraft”.

Der gives instruktioner til børnene i studiet
Engagement og gejst hos de nye klimaforkæmpere er ikke til at tage fejl af.

 

Og vinderen er…
Alle klasser har leveret stærke bidrag, men én skulle kåres som vinder. Og det blev 6.C fra Mårslet Skole, der med både ordmagi og iørefaldende melodi vandt hovedpræmien, en professionel indspilningstur i det legendariske Medley Studie.

Her blev de mødt af Søren Mikkelsen, Kim Larsen producer og MGP’s musikansvarlige, som hjalp med at færdiggøre sangen i professionel stil.

Børnene i studiet synger om klima og håb
Med elevernes gejst, opbakning fra professionelle eksperter, stolte lærere og rapcoaching fra MC Caffe og Jens Kjær Larsen og er der lagt op til et solidt sommerhit af en klima(p)opsang.

Verdenspremiere på Jelling Festivalen
Vindersangen og den tilhørende musikvideo får verdenspremiere på Jelling Festivalen den 29. maj 2025. Herefter vil den også kunne ses på vores hjemmeside, redorangutangen.dk.

Alle har ret til en sund og rig natur
For Red Orangutangen er klimaansvar og sikring af biodiversitet en integreret del af arbejdet med beskyttelsen af den kritisk truede orangutang. For dyrene skyld og for kommende generationers mulighed for at leve i en sund og rig natur. At engagere børn i klimadagsordenen og se sig selv som aktører på en større global klimascene er en naturlig forlængelse af det arbejde.

Vi tror på, at en stærk naturindsats kræver både viden, håb og menneskelig involvering. BioRap Projektet viser, hvordan det kan lade sig gøre i børnehøjde og giver os samtidig en tro på fremtidens ansvarlige og håbefulde generationer.

 

Læs mere om BioRap Projektet her.
Har du spørgsmål til projektet, kan du kontakte Jens Kjær Larsen – jkl@savetheorangutan.org.