Nyaru Menteng - orangutang rehabilteringscenter

Rehabiliteringscentret Nyaru Menteng ligger Palanka Raya området i Central Kalimantan på Borneo. Det er verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger. Centret, der drives af BOS Foundation, tager sig i dag af omkring 400 orangutanger, som er på forskellige stadier af rehabiliteringen. Hovedsagligt via hjælp fra mange tusinde danskere kan Red Orangutangens støtte dække cirka 80% af centrets driftsomkostninger.

Nyaru Mentengs programindsatser

Arbejdsområderne på Nyaru Menteng spænder fra redning, rehabilitering og genudsættelse af forældreløse orangutanger, over redning og translokering af nødstedte orangutanger til monitorering af genudsatte orangutanger og permanent pleje af skadede orangutanger, der ikke kan genudsættes i vild regnskov.

REDNING
af FORÆLDRELØSE OG NØDSTEDTE ORANGUTANGER
REHABILITERING
af FORÆLDRELØSE orangutanger
GENUDSÆTTELSE OG MONITORERING
AF REHABILITEREDE ORANGUTANGER
TRANSLOKERING
AF NØDSTEDTE VILDE ORANGUTANGER
PERMANENT PLEJE
TIL SKADEDE ORANGUTANGER

Om Nyaru Menteng orangutang rehabiliteringscenter i Centralkalimantan, Indonesien

Nyaru Menteng centret blev, på foranledning af den indonesiske regering, oprettet af BOS Foundation i 1999. BOSF havde siden 1991 drevet orangutang rehabiliteringscentret Samboja Lestari ved Balikpapan i Østkalimantan. Samboja Lestari centret tog imod mange orangutanger, som hørte til i Centralkalimantan, og derfor blev det besluttet at oprette et nyt rehabiliteringscenter i Centralkalimantan, der kunne sørge for de nødstedte orangutanger i dette område.

Nyaru Menteng ligger cirka 30 kilometer nordvest for Centralkalimantans hovedstad, Palangka Raya, og tager sig i dag af cirka 400 orangutanger i alle faser af rehabiliteringsforløbet. Fra 2002 til 2010 var danskeren Lone Dröscher Nielsen ansat som daglig leder af centret og spillede en central rolle i at opbygge centret til det, det er i dag.

I samarbejde med distriktsmyndighederne konfiskerer centret orangutangunger, der holdes ulovligt som kæledyr og redder orangutanger fra livstruende situationer som følge af skovbrande, rydning af deres levesteder eller moderens død.

Vilde orangutanger, der er i stand til at klare sig selv, translokeres hurtigst muligt til et sikkert regnskovsområde.

Orangutangunger, der endnu ikke har den naturlige adfærd og de færdigheder, der skal til for at klare sig på egen hånd i regnskoven, gennemgår et rehabiliteringsforløb, hvor de gradvist lærer de færdigheder, deres mor ville have lært dem. Efter endt rehabilitering genudsættes de i beskyttet regnskov.

Nyaru Menteng har også et kompleks og permanente fristedsøer hvor orangutanger, der er så skadede, at de ikke kan genudsættes, får livslang pleje og omsorg.

Centret, som hovedsagligt er forankret i lokal arbejdskraft, beskæftiger cirka 200 ansatte - orangutang teknikere, dyrepassere, dyrlæger, monitoreringshold mv.

 

NM1 MN2 kort

Nyaru Menteng - facts

  • verdens største orangutang rehabiliteringscenter
  • Belliggende i Centralkalimantan 
  • drives af BOS Foundation
  • centret tager sig af cirka 400 orangutanger (aug 2020)
  • de sidste 8 år er 350 rehabiliterede orangutanger genudsat fra centret (aug 2020)
  • orangutanger fra centret genudsættes i de fredede nationalparker Bukit Batikap og Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR)
  • centret har cirka 60(?) orangutanger, der på rund af skader ikke kan klare sig selv, i livslang pleje

Her ligger Nyaru Menteng orangutang rehabiliteringscenter

Nyaru Menteng på kortet - brug +/- knapperne for at zoome ind og ud på kortet