Takket være en særindsamling før sommerferien, blev det muligt for Red Orangutangen at hjælpe med at indkøbe, sende og sikre oplæring til en drone i Mawas-området på Borneo, Central-Kalimantan. Det var monitoreringspersonalet hos BOSF-Mawas, der havde ønsket sig den nye teknologiske mulighed og støtte til deres mange patruljeringer. Dronen bliver en stor hjælp i det daglige arbejde for at sikre den eksisterende skov, genplantningsområder og de ca. 2500 vilde orangutanger, der bor i Mawas.

Dronebillede fra Mawas af et afbrændt område nær en typisk en dræningskanal.

Kort fra tanke til handling

Red Orangutangen har støttet flere udviklingsprojekter og det kontinuerlige beskyttelsesarbejde i Mawas siden 2008. Teknologien og udviklingen af droner har flyttet sig markant de sidste år, og det er nu blevet muligt for et realistisk beløb at indkøbe droner som er relativt solide, brugervenlige og med lang rækkevidde.

Heldigvis kunne vores støtter også se ideen og behovet, og de 50.000 kroner blev samlet ind via mange donationer fra slutningen af april og i maj måned. Beløbet er overført direkte til vores partner og brugt til indkøb af drone, software, fragt og oplæring af personale og teknikere i brugen af den.

Fra uddannelsen. Det kræver en sikker hånd, at få dronen i luften tæt på bygninger og telefonledninger.

Oplæring af drone-piloter

Da dronen ankom til BOS Foundations hovedkontor i juni, kunne oplæring og de første instruktioner begynde. BOSF-Mawas sendte et hold fra deres monitoreringsenhed afsted til oplæring i Bogor på Java, og senere i Palangka Raya, Central-Kalimantan. Nu er dronen bragt til Mawas, og er klar til anvendelse i de lejre, som BOSF-MAWAS bruger som base for deres monitoreringsture.

Første testflyvninger med den nye drone fra BOSF-Mawas. Tak for støtten!

Hvordan skal dronen bruges?

En drone giver først og fremmest patruljer og personale muligheden for at få et visuelt overblik fra luften. Ved en hurtig opsætning og via videokamera kan store og svært fremkommelige områder nemmere overskues. Kameraet er af en kvalitet, der gør det muligt at spotte orangutanger, ulovlige aktiviteter som skovhugst, men først og fremmest kan den bruges i forebyggelse og planlægning af indsats ved for eksempel skovbrand. Brande er en af de største trusler i Mawas’ tørvmoseskove.

Eksempelvis har juli og august budt på flere dages brandslukningsopgaver, og mere end 13.000 hektarer har været berørt i Mantangai-området af det sydlige Mawas nær Rantau Upak, hvor vi blandt andet har et stort genplantningsprojekt. Heldigvis blev dette specifikke område ikke ramt.

Dronen kan fremover give støtte til mange forskellige formål, og måske forebygge at ulykker og ulovligheder udvikler sig til katastrofer. På vegne af BOSF-Mawas takker vi for al støtte og bidrag, og glæder os til at kunne bringe flere nyheder om droneopgaver fra denne og måske andre dele af Borneo.