Antonio Guterres, FN’s general sekretær, trådte 11. september frem på scenen hos nyhedsbureauet Time med et vigtigt budskab. Tiden er inde til at ændre vores måde at leve, investere og lede på. Klimaforandringer og jordens generelle tilstand er en trussel for milliarder af mennesker verden over, og forandring og handling skal på toppen af agendaen hos verdens ledere. Stop for yderligere afskovning, genopretning af ødelagt skov og ændringer i måder vi dyrker vores jord er nogle af de nødvendige ændringer, vi skal nå inden år 2020.

”Hvis ikke vi ændre kurs inden 2020, risikerer vi at misse det punkt, hvor vi kan undgå at klimaforandringerne løber løbsk,” fortæller Antonio Guterres. Hovedbudskabet er ikke til at tage fejl af. Vi er nødt til at ændre måden vi forvalter vores ressourcer og behandler vores jord, og vi skal gøre det hurtigere, end vi gør i dag.

Antonio Guterres adresserede især de politiske aftale og mål der blev aftalt i Paris 2015, og hvor 190 lande blev enige om at begrænse globale temperaturstigninger til maksimalt 2 grader. Et mål der ifølge Antonio Guterres og FN’s forskere ikke er ambitiøst nok og allerede nu langt fra den realiserbare plan.

Afskovning på Borneo fortæller sin egen dystre historie

 Den del af problematikken, hvor vi har en særlig aktie, er naturligvis skovene på Borneo, som er hjem for de største populationer af de tilbageværende orangutanger. Vi har været viden til massiv afskovning af primær skov, de sidste årtier, og trods fokus på problemet, finder afskovning til fordel for plantager, mine- og træindustri stadig sted.

Over 30 % af skovene, og over 60 % af orangutangens naturlige habitat, på verdens tredjestørste ø er forsvundet helt på fire årtier. De tropiske regnskove på Borneo er hjemsted for tusindvis af plante- og dyrearter, og den resterende mængde skov er under stort pres fra produktion og blandt andet udvidelse af oliepalmeplantager. Den primære skov bliver mere fragmenteret, og store områder er udlagt til yderligere produktion og potentiel afskovning. Eksempelvis tyder det sidste estimat på, at den indonesiske del af Borneo, Kalimantan, trods politisk bevågenhed, mistede op mod 200.000 hektar primær skov i 2017.

Vi er enige i budskabet om, at ændringer skal ske hurtigere, og at et nyt pres på politiske leder og virksomhedernes klimaansvar er nødvendigt. De næste par år er måske den sidste chance, som vi har for at kunne gøre en forskel og bremse de dystre fremtidsudsigter.

Antonio Guterres adresserede i sin tale afskovning direkte med denne opfordring:

”Vi skal hurtigt væk fra afhængighed af fossile brændstoffer. Vi skal udskifte dem med rene energikilder fra vand, vind og sol. Vi skal stoppe afskovning, genoprette ødelagt skov og ændre den måde vi driver landbrug.”

Se video fra talen og læs mere hos Time her >>

Photo credit: UN Photo, Eskinder Debebe